Veniturile nedeclarate, impozitate cu 70% din iulie 2024: Cum pot evita contribuabilii noua impunere
Veniturile nedeclarate, impozitate cu 70% din iulie 2024: Cum pot evita contribuabilii noua impunere
Modificări fiscale care au intrat în vigoare în 2024 aduc o majorare foarte mare pentru o anumită categorie de impozit, care va crește de peste 4 ori începând cu luna iulie.
Noile măsuri fiscale, aprobate prin legea de modificare a legislației fiscale (Legea 296/2023), publicată încă de anul trecut în Monitorul Oficial, conține şi o prevedere pentru majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile. Una dintre prevederile care se regăsesc în inițiativă face referire la impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate.
„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.
Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2024: Buget record de două MILIARDE de euro, în acest an. Anunțul ministrului Mediului
Astfel, legea impune ca de la 1 iulie 2024 să fie modificată cota de impozit pentru veniturile realizare de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită. Prin urmare, o măsură pentru consolidarea disciplinei financiare și fiscale, creșterea conformării voluntare a contribuabililor se introduce cota de 70% pentru veniturile nedeclarate, potrivit antena3.ro.
Cum pot evita contribuabilii noua impunere
Potrivit documentului făcut public de Ministerul Finanțelor, până la intrarea în vigoare a noilor prevederi se oferă posibilitatea ca contribuabilii să își declare și plătească obligațiile fiscale aferente, evitând astfel ca acestea să fie încadrate în categoria de risc fiscal sau a declanșării verificării situației fiscale personale.
Impozitul aplicat pentru venituri nedeclarate este, în prezent, de 16%, ceea ce înseamnă că, din 1 iulie 2024 acesta va crește de peste 4 ori.
Evaziunea fiscală este estimată undeva la 16 miliarde de euro, potrivit ANAF. Așa că orice reducere a fenomenului ar aduce bani în plus în vistieria statului, în condițiile în care se discută despre creșteri de taxe care să acopere deficitul uriaș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025
”Taxa pe țeavă”: Ce este și cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru facturile din iarna 2024-2025 ”Taxa pe țeavă” a apărut deja pe primele facturi de iarnă, iar românii trebuie să scoată din buzunar bani în plus pentru facturile din iarna 2024-2025. Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan