Valoarea indemnizației de șomaj în 2024. Documente necesare pentru depunerea dosarului
Valoarea indemnizației de șomaj în 2024. Documente necesare pentru depunerea dosarului
Persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau absolvenții de liceu care nu s-au angajat imediat după finalizarea studiilor, pot obține ajutor financiar de la stat, respectiv indemnizația de șomaj, care este o compensație parțială oferită de stat, din bugetul de asigurări sociale de stat.
Actele pentru obținerea indemnizației de șomaj se depun la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Acte necesare pentru dosarul de șomaj
– Cerere tip. Se poate descărca de pe site-ul ANOFM;
– Buletin, original și copie;
– Acte de studii și calificare, original și copie;
– Adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos și apt de muncă ori, dacă este cazul, că există restricții medicale;
– Adeverință de venit eliberată de ANAF din care reiese că nu primești salarii/venituri ori că primești, după caz, din activități care sunt monitorizate legal. Suma acestor activități realizate nu trebuie să depășească valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR);
– Cartea de muncă, original și copie;
– Decizie eliberată de ultimul angajator, ultimul loc de muncă, din care să rezulte data și motivul încetării contractului de muncă;
– Adeverință de la ultimul loc de muncă din care reiese că au fost plătite contribuțiile la fondul asigurărilor de șomaj, copie (adeverință de vechime de la ultimul angajator);
– Certificat de naștere al copilului și adeverință de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, pentru persoanele care au fost în concediu creștere copil, copie.
Persoanele care au lucrat cu normă scurtă, timp de 4 ore pe zi, trebuie să se prezinte în termen de 10 zile calendaristice de la data încetării contractului de muncă, altfel se pierde dreptul la indemnizația de șomaj. Ajutorul de șomaj nu se oferă persoanelor care refuză un loc de muncă în baza studiilor pe care le au, dar nici persoanelor care refuză să participe la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
ANOFM coordonează mai multe agenții județene în cadrul cărora se regăsesc agenții locale și puncte de lucru, dar și centre proprii de formare profesională.
Cum se calculează indemnizația de șomaj
Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință (ISR), stagiul de cotizare (coeficientul vechime în muncă %) astfel:
– 75% din valoarea (ISR), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
– 75% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, în vigoare la data stabilirii indemnizației, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote stabilite diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare.
Coeficientul de vechime în muncă depinde de stagiul de cotizare al persoanei care aplică pentru indemnizația de șomaj. Se împarte astfel:
– 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim 3 ani;
– 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 5 ani;
– 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 10 ani;
– 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani.
În funcție de durata stagiului de cotizare (perioada în care persoana în cauza a fost asigurată în mod obligatoriu sau voluntar în baza sistemului de asigurări de șomaj) se stabilește și perioada de timp de acordare a indemnizației de șomaj. Astfel, o persoană poate primi ajutor social pe o perioadă de:
– 6 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
– 9 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
– 12 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cât este șomajul în România
ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, având ca bază rata medie anuală a inflației din anul anterior. Ministerul Muncii și Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au anunțat că de la 1 martie 2024 s-a majorat baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă. Valoarea ISR în 2024 a crescut de la 598 de lei, la 660 de lei/lună.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda
ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Un accident rutier a avut loc duminică seara pe autostrada A10. Trei autoturisme s-au ciocnit în zona CIC Dumbrava. Citește și: FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun