Rămâi conectat

Curier Județean

Valoarea indemnizației de șomaj în 2024. Documente necesare pentru depunerea dosarului

Bera Larisa

Publicat

în

Valoarea indemnizației de șomaj în 2024. Documente necesare pentru depunerea dosarului

Persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau absolvenții de liceu care nu s-au angajat imediat după finalizarea studiilor, pot obține ajutor financiar de la stat, respectiv indemnizația de șomaj, care este o compensație parțială oferită de stat, din bugetul de asigurări sociale de stat.

Citește și: Valoarea indemnizației de însoțitor pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate, crește de la 1 septembrie 2024. Care va fi suma primită după majorare

Actele pentru obținerea indemnizației de șomaj se depun la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Acte necesare pentru dosarul de șomaj

– Cerere tip. Se poate descărca de pe site-ul ANOFM;
– Buletin, original și copie;
– Acte de studii și calificare, original și copie;
– Adeverință medicală din care să rezulte că ești clinic sănătos și apt de muncă ori, dacă este cazul, că există restricții medicale;
– Adeverință de venit eliberată de ANAF din care reiese că nu primești salarii/venituri ori că primești, după caz, din activități care sunt monitorizate legal. Suma acestor activități realizate nu trebuie să depășească valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR);
– Cartea de muncă, original și copie;
– Decizie eliberată de ultimul angajator, ultimul loc de muncă, din care să rezulte data și motivul încetării contractului de muncă;
– Adeverință de la ultimul loc de muncă din care reiese că au fost plătite contribuțiile la fondul asigurărilor de șomaj, copie (adeverință de vechime de la ultimul angajator);
– Certificat de naștere al copilului și adeverință de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, pentru persoanele care au fost în concediu creștere copil, copie.

Persoanele care au lucrat cu normă scurtă, timp de 4 ore pe zi, trebuie să se prezinte în termen de 10 zile calendaristice de la data încetării contractului de muncă, altfel se pierde dreptul la indemnizația de șomaj. Ajutorul de șomaj nu se oferă persoanelor care refuză un loc de muncă în baza studiilor pe care le au, dar nici persoanelor care refuză să participe la servicii de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

ANOFM coordonează mai multe agenții județene în cadrul cărora se regăsesc agenții locale și puncte de lucru, dar și centre proprii de formare profesională.

Cum se calculează indemnizația de șomaj

Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință (ISR), stagiul de cotizare (coeficientul vechime în muncă %) astfel:

– 75% din valoarea (ISR), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
– 75% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, în vigoare la data stabilirii indemnizației, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote stabilite diferenţiat în funcţie de stagiul de cotizare.

Coeficientul de vechime în muncă depinde de stagiul de cotizare al persoanei care aplică pentru indemnizația de șomaj. Se împarte astfel:

– 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minim 3 ani;
– 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 5 ani;
– 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 10 ani;
– 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani.

În funcție de durata stagiului de cotizare (perioada în care persoana în cauza a fost asigurată în mod obligatoriu sau voluntar în baza sistemului de asigurări de șomaj) se stabilește și perioada de timp de acordare a indemnizației de șomaj. Astfel, o persoană poate primi ajutor social pe o perioadă de:

– 6 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
– 9 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
– 12 luni perioadă de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Cât este șomajul în România

ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, având ca bază rata medie anuală a inflației din anul anterior. Ministerul Muncii și Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au anunțat că de la 1 martie 2024 s-a majorat baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă. Valoarea ISR în 2024 a crescut de la 598 de lei, la 660 de lei/lună.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doi tineri din Buceredea Grânoasă, REȚINUȚI de polițiști: Aceștia ar fi pătruns, fără drept, în locuința unui consătean și l-ar fi amenințat.

Bera Larisa

Publicat

în

Doi tineri din Buceredea Grânoasă, REȚINUȚI de polițiști: Aceștia ar fi pătruns, fără drept, în locuința unui consătean și l-ar fi amenințat. Doi tineri de 27 și 29 de ani, din comuna Burcerdea Grânoasă, au fost reținuți pentru violare de domiciliu și amenințare. Aceștia au pătruns fără drept, în locuința un tânăr de 31 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea