Valeriu Tabără le-a promis primarilor din mediul rural că va simplifica procedura accesării fondurilor europene
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără s-a întâlnit sâmbătă, 20 august, la Hotel Parc din Alba Iulia, cu primari din Regiunea Centru pentru a dezbate stadiul accesării fondurilor europene prin intermediul proiectelor de infrastructură şi dezvoltare locală. El le-a promis edililor că va încerca să rezolve problema returnării TVA-ului dar şi că va lua măsuri drastice împotriva „contestatarilor de profesie”. Potrivit lui Tabără, stadiul absorbţiei fondurilor europene în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, în judeţul Alba este satisfăcător. Din totalul de 26 de contracte pe Măsura 1.2.5 semnate în Regiunea Centru, 5 se află în Alba, iar din cele 65 de contracte pe Măsura 3.2.2. contractate în Regiunea Centru, 12 au fost semnate de unităţi administrativ-teritoriale de la noi din judeţ.
Problemele pe care le întâmpină primarii care au accesat fonduri europene destinate dezvoltării rurale sunt multe şi greu de rezolvat, având în vedere că acestea ajung să formeze un cerc vicios. De departe, cea mai mare problemă este cea a TVA-ului. Pentru a-l putea plăti, primarii trebuie să împrumute bani de la bănci, bani pentru care trebuie să garanteze cu bunuri a cărora valoare de cele mai multe ori nu reuşeşte să acopere împrumutul. „Cu problema TVA-ului se confruntă şi comuna Ciugud. Nu mi se pare normal să trebuiască să ne împrumutăm, să plătim dobânzi la bănci, pentru ca peste 3 luni de zile statul să ne returneze banii. Am ajuns să ne fie teamă să mai scriem proiecte când vedem ce greu se returnează banii”, a spus Gheorghe Damian, primarului comunei Ciugud, care a accesat fonduri importante prin PNDR.
Tot cu problema TVA-ului se confruntă şi primarul din Rădeşti, care i-a spus ministrului Agriculturii că nicio bancă din judeţ nu s-a arătat interesată să-l crediteze din cauză că primăria pe care o conduce nu are cu ce garanta, astfel că proiectul este în pericol de a se bloca. O altă problemă, comună multor primari aflaţi la întălnire, a fost punctată tot de primarul din Ciugud, şi anume cea a contestaţiilor licitaţiilor care sufocă proiectele. „Am contractat proiectul pentru apă şi canalizare în 2009. Cred că noi avem cea mai contestată lucrare, am ajuns în instanţă până la Curtea de Apel Alba Iulia. Sperăm să ne încadrăm în termene, iar lucrările să fie de calitate”, a spus Damian. „Sper să modificăm legea în aşa fel încât cei care sunt contestatari de profesie, şi din păcate sunt foarte mulţi, să poată fi sancţionaţi şi penalizaţi. Dacă ai depus o contestaţie trebuie să fii sigur că ai fost neîndreptăţit participând la licitaţia respectivă. Ai pierdut această contestaţie, plăteşti pentru întârzierile cauzate. Chiar dacă sunt intervale mici de analiză, soluţionarea contestaţiilor cauzează pierderi“, le-a promis Valeriu Tabără primarilor din regiunea Centru.
Tot la capitolul promisiuni, ministrul s-a angajat să discute cu ministrul Finanţelor despre simplificarea procedurii returnării TVA-ului în cazul lucrărilor realizate cu fonduri europene. Tabără a precizat că luni se va întâlni cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru a simplifica procedura returnării TVA-ului. „Este anormal să te împrumuţi la bancă pentru a avea bani să-ţi plăteşti TVA-ul, iar apoi să-i primeşti înapoi şi între timp ai plătit un cost, acel comision ce se percepe pentru suma respectivă. În plus trebuie găsite sursele de garanţie. O simplificare a acestei proceduri a TVA-ului înseamnă o absorbţie mai uşoară a banilor. TVA-ul oricum este la un nivel foarte mic faţă de banii pe care îi putem aduce în circuitul economic al României”, a spus Tabără. El i-a atenţionat însă pe primari că „tot ce este contract şi nu merge spre finalizare va fi reziliat, pentru că vrem să folosim aceşti bani europeni”. La întâlnirea de sâmbătă au participat, alături de ministrul Agiculturii Valeriu Tabără, şi Mihai Vădan, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), reprezenanţi ai Fondului de Garantare a Creditului Rural, autorităţi judeţene, primari din mediul rural din Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Hargita şi Covasna.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii
Călătoria cu minorii în străinătate după intrarea României în Schengen. Ce s-a schimbat. Documentele obligatorii După intrarea României în spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, au existat câteva modificări legislative în ceea ce privește noul statut al graniților. Cu toate acestea, regulile pentru ieșirea minorilor din țară au rămas la fel de stricte. Citește […]