Rămâi conectat

Curier Județean

Valea Ampoiului şi Valea Mureşului – reprezentate la Bruxelles

Alexandra Mates

Publicat

în

 Într-un recent interviu acordat cotidianului nostru, primarul Sibotulu, Ilie Tomuş ,a evidenţiat faptul că între preocupările importante ale primăriei s-a situat promovarea de proiecte care să conducă la dezvoltarea localităţii pe termen lung. El a arătat că prin eforturi colective ale primăriilor şi consiliilor locale a fost concretizat parteneriatul public privat în vederea constituirii Grupului de Acţiune locală  Valea Ampoiului -Valea Mureşului  în cadrul PNDR  Axa 4  LEADER. Un demers în cadrul dezvoltării rurale care implică proiecte individuale elaborate şi exercitate de către parteneriate  care se adresează  comunităţilor locale. În acest context, au fost întocmite proiecte de cooperare, care au fost transmise reţelei europene pentru dezvoltare rurală. ”Propunerile noastre au stârnit interes pentru organizartorii unui  eveniment ce se va desfăşura la Bruxelles  în perioada 27 – 29 aprilie, intitulat  <Strategii de dezvoltare şi cooperare rurală , cheie de abordare a  strategiilor de dezvoltare locală >”, ne-a declarat primarul Ilie Tomuş. Am aflat că  GAL-ul  constituit, cu sediul la Şibot, va participa cu o expoziţie de produse tradiţionale, specifice zonei respectiv ”Câmpul Pâinii ” care va prezenta, în  mod special produse de panificaţie în care să se regăsească sub genericul  ”Pâinea noastră cea de toate zilele” evenimentele specifice tradiţionale şi religioase din partea locului, cum ar fi prescurile, colacii, pâinile împletite etc. La acestea se vor adăuga produsele în conservă ce provin din grădinile de pe lunca Mureşului.  Potrivit primarului nu vor lipsi de pe standul GAL-ului din Şibot obiectele ce reprezintă tradiţiile meşteşugăreşti răspândite de către purtătorii de datini, acestea fiind prezente prin materiale, CD-uri, pliante s.a.  Vor duce faima în acest domeniu: Emilian Achim  din Almaşu Mare, Constantin Perta din Ceru Băcăinţi, Maria Deac Poienaru din  Săsciori – toate aceste materiale puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Alba. Aşa după cum spunea primarul, expoziţia va fi prezentă  şi cu Tradiţiile şi obiceiurile etnografice şi folclorice ale zonei prin punerea la dispoziţia vizitatorilor a CD -urilor care să prezinte Ansamblul folcloric ”Doina Şibotului”, Căluşarii din  Almaşu Mare, Vinţu de Jos şi Ceru Băcăinţi.  „Pentru această participare la Bruxelles l-am delegat pe domnul fizician Constantin Bârsan -director executiv al GAL -Valea Mureşului -Valea  Ampoiului, cu mesajul de suflet al oamenilor acestor locuri <Pământul meu este România şi lumea mea este lumea satului>”, a conchis primarul Ilie Tomuş.
Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

20 decembrie 2025 | Polițiștii rutieri din Alba acționează cu sistemul radar e-SIGUR: Conduceți responsabil și respectați normele rutiere în timpul deplasărilor!

Ioana Oprean

Publicat

în

20 decembrie 2025 | Polițiștii rutieri din Alba acționează cu sistemul radar e-SIGUR: Conduceți responsabil și respectați normele rutiere în timpul deplasărilor! Polițiștii rutieri vor acționa mâine, 20 decembrie 2025, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din […]

Citește mai mult

Curier Județean

19 decembrie 2025 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. Localitățile vizate

Ioana Oprean

Publicat

în

19 decembrie 2025 | COD GALBEN de CEAȚĂ în Alba: vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. Localitățile vizate ANM a emis vineri seara o atenționare meteo cod galben de ceață, valabilă în mai multe localități din Alba în intervalul 21.00-24.00. Se va semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub […]

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Uriașul din Apuseni: Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba înainte de Crăciun

Bogdan Ilea

Publicat

în

Uriașul din Apuseni: Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba înainte de Crăciun Tradiția sărbătorilor de iarnă din România include mai multe obiceiuri specifice, iar unul dintre cele mai cunoscute este tăierea porcului. În multe gospodării, sacrificarea animalului are loc în perioada Crăciunului, pentru a asigura preparate tradiționale precum cârnați și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea