Rămâi conectat

Ştirea zilei

USL mizează pe săgeata liberală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri au fost stabiliţi candidaţii Opoziţiei pentru alegerile locale şi parlamentare din 2012. Potrivit Protocolului USL, în ţară PSD are dreptul să propună 21 de candidaţi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean şi 20 de candidaţi pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Alianţa de Centru Dreapta (PNL – PC) va propune 20 de candidaţi pentru CJ şi 20 pentru preşedintele de judeţ. Lista USL rămâne deschisă la Bucureşti.
PSD a pornit în avantaj în competiţia de desemnare a candidaţilor deoarece are 16 şefi de Consiliu Judeţean, în timp ce PNL are doar cinci. Liderii PSD au decis să-şi păstreze majoritatea CJ-urilor pe care le deţin, singurul care intră în discuţie pentru a fi cedat fiind Buzăul. PSD-ul are candidaţi pentru şefia CJ în: Bistriţa-Năsăud,Teleorman, Dâmboviţa, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vaslui, Galaţi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Vrancea, Bacău, Suceava, Sălaj, Argeş, Prahova.
Deoarece deţin cinci preşedinţi de Consilii Judeţene, liberalii şi conservatorii au dreptul să nominalizeze candidaţi în multe judeţe conduse de PDL sau UDMR. Rămâne de văzut care luptă este mai dificilă: aceea de a păstra preşedinţia unui consiliu judeţean (în cazul PSD) sau aceea de a doborî un PDL-ist deja înfipt bine în administraţia judeţeană (şi bugetul aferent). Lista judeţelor care vor reveni liberalilor şi conservatorilor poate arăta astfel: Alba (cu Teodor Atanasiu), Mureş, Braşov, Cluj, Maramureş, Botoşani, Călăraşi, Satu Mare, Giurgiu, Bihor, Arad, Hunedoara, Ilfov, Timiş. În judeţe precum Sibiu, Covasna, Harghita, Caraş – Severin, Iaşi şi Tulcea nu au fost încă stabiliţi candidaţii Alianţei de Centru Dreapta.
Negocierile din cadrul USL au fost dure şi în privinţa primăriilor din municipiile reşedinţă de judeţ. La Iaşi, conservatorii au insistat ca primăria să revină lui Tudor Ciuhodaru în defavoarea pesedistului Gheorghe Nichita. La Craiova există o dispută puternică între Olguţa Vasilescu (PSD) şi Pavel Badea (PNL). La Alba Iulia, cărţile au fost făcute în favoarea liberalului Călin Potor, care ia startul în viitoarea campanie pentru primăria municipiului cu un bogat capital de imagine şi popularitate în rândul albaiulienilor. Pentru preşedinţia CJ Alba va candida actualul preşedinte al PNL Alba, Teodor Atanasiu, care a mai deţinut această funcţie în anul 2004, înainte de a fi numit ministru al Apărării Naţionale. USL-ul ţinteşte în Alba şi spre majoritate, atât în Consiliile locale cât şi în Consiliul Judeţean. Unul dintre viceprimarii pregătiţi de liberali pentru Primăria Alba Iulia ar fi Florin Roman iar un vicepreşedinte al CJ Alba ar putea fi pesedistul Ioan Florea, care a mai deţinut o asemenea funcţie şi în trecut. Dacă socotelile USL-ului vor fi confirmate de alegerile de anul viitor, preşedintele PSD Alba Ioan Dîrzu ar putea deveni noul prefect al judeţului. Pe surse am aflat că la împărţirea colegiilor parlamentare membrii USL s-au înţeles destul de bine.
Lucrurile se vor cerne însă numai la vot. Şi asta doar dacă până anul viitor mariajul familiei USL rezistă sloganului „Divide et impera” sub care acţionează partidul de guvernământ căruia îi place la putere şi mai vrea.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urs semnalat la Măgina, municipiul Aiud. A fost emis mesaj RO-ALERT Cetățenii din Măgina, municipiul Aiud,au fost avertizați vineri seara, în jurul orei 22.00, prin RO-Alert, despre prezența unui urs în localitate. Citește și: Camere video montate pe Transfăgărăşan pentru a-i prinde pe cei care hrănesc urșii. Amenzi uriașe pentru cei care dau mâncare animalelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea