UPDATE: Albaiulianul “Bălănel” și ceilalți complici ai evadatului din Cluj rămân în arest. Vezi ce au declarat în fața judecătorilor!
Cei trei tineri aflați în arestul Poliției Cluj-Napoca pentru că l-au ajutat pe Alexandru Bartuş să se ascundă, după ce acesta a evadat în data de 17 ianuarie din arestul IPJ Cluj, află astăzi dacă vor rămâne închiși, dacă vor beneficia de o altă măsură preventivă sau vor fi cercetați în continuare în stare de libertate.
Cei trei arestaţi în 30 ianuarie, în urma deciziei pronunţate de Judecătoria Cluj-Napoca pentru acuzaţia de favorizare a infractorului, sunt albaiulianul Bălan Dănuţ (25 ani) zis “Bălănel” (FOTO dreapta), Moldovan Cristian (FOTO stânga), crescut în Alba dar care acum locuieşte în Cluj-Napoca și Nicolae Dedescu (25 ani), cetăţean din Republica Moldova, coleg de facultate cu Moldovan Cristian (potrivvit procurorilor, ambii locuiau fără forme legale în Cluj)
UPDATE: Tribunalul Cluj s-a pronunțat miercuri, 11 februarie 2015, cu privire la contestaţia la măsura arestării preventive a celor trei complici ai evadatului Alexandru Bartuş. Aceștia vor rămâne în arest. Potrivit soluției publicate pe portalul instanței, ”În baza art. 204 rap. la art. 203 al. 5 Cod de Procedură Penală respinge ca nefondate contestaţiile formulate de către inculpaţii D.N., M.C şi B.D.,toţi aflaţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Cluj, împotriva încheierii penale nr. 7/C/A/30.01.2015 a Judecătoriei Cluj-Napoca. În temeiul art. 272 al. 1 Cod de Procedură Penală stabileşte onorariu pentru apărătorul desemnat din oficiu pentru inculpatul Bălan Dănuţ, în sumă de 100 lei, sumă ce se avansează din Fondul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti în favoarea Baroului Cluj – av. Miron Horea. În temeiul art. 275 al. 3 Cod de Procedură Penală obligă inculpaţii contestatori să plătească în favoarea statului cheltuieli judiciare în sumă de câte 130 lei fiecare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 11 februarie 2015, în lipsa participanţilor”.
CITEȘTE ȘI: FOTO/VIDEO Evadatul din arestul poliției Cluj, capturat de polițiștii din Alba Iulia
În faţa magistraţilor de la Judecătoria Cluj-Napoca, Nicolae Dedescu, Cristian Moldovan şi Dănuţ Bălan au cerut să fie judecaţi în libertate motivând că nu ştiau că Alexandru Bartuş este un evadat.
Judecătorii au decis în 30 ianuarie să îi trimită pe cei trei după gratii pentru 30 de zile, motivând că “inculpaţii relevă un potenţial criminogen foarte ridicat, libertatea lor dăunând grav libertăţii celorlalţi”.
Mai mult, judecătorii au reţinut şi faptul că doi dintre aceştia aveau antecedente penale, Dănuţ Bălan fiind condamnat pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar Cristian Moldovan fiind condamnat pentru infracţiuni împotriva ordinii publice, potrivit monitorulcj.ro.
În încheierea arestării preventive, se arată faptul că cei trei tineri au dat dovadă de „tenacitate”, judecării clujeni caracterizând activitatea infracţională ca fiind una “excepţională”, iar activitatea celor trei ca fiind “ordonată şi coordonată”.
“Apreciem că lăsarea în libertate a inculpaţilor relevă o stare de pericol pentru ordinea publică, reţinând şi că nu există nicio raţiune suficientă pentru a considera că fără intervenţia organelor judiciare inculpaţii şi-ar fi schimbat comportamentul antisocial. Reţinem aşadar, tenacitatea celor trei inculpaţi care prin activităţile lor conjugate au reuşit să împiedice executarea măsurii privative de libertate luată împotriva numitului Bartuş Alexandru. În mod cert o astfel de activitate infracţională este una excepţională, raportat la condiţiile premise, însă văzând caracterul ordonat şi coordonat al activităţii celor trei inculpaţi, justificate cel mai probabil de legături anterioare cu Alexandru Bartuş, precum şi tenacitatea infracţională raportat la ignorarea amplorii sociale rezultată în urma evadării din starea de arest preventiv a lui Bartuş (…) judecătorul are convingerea că la acest moment privarea de libertate prin luarea măsurii arestării preventive împotriva celor trei inculpaţi este necesară, suficientă şi proporţională cu faptele pentru care sunt cercetaţi şi este în măsură să înlăture starea de pericol pentru ordinea publică”, se arată în încheierea prin care cei trei au fost arestaţi preventiv.
Cum au devenit cei trei complicii evadatului?
Cristian Moldovan a susţinut în faţa judecătorilor că Alexandru Bartuş l-a vizitat spunându-i că se cunosc prin intermediul lui Dănuţ Bălan. Totodată, Modovan susţine că Bartuş i-a spus că este “căutat şi bătut”, el declarând că i s-a părut că este foarte agitat.
“Fără să-i ceară amănunte cu privire la cine îl caută şi cine l-a bătut exprimându-se «probabil că şmecherii», inculpatul Cristian Moldovan i-a oferit mâncare şi găzduire până când soţia lui Bartuş urma să vină să îl ia. Următoarele două zile Bartuş a locuit împreună cu Cristian Moldovan, iar acesta din urmă declară că, văzând că nu mai vine soţia persoanei găzduite i-a spus că nu mai poate să stea la el întrucât la el urmează să vină şi prietena lui sau părinţii. În consecinţă, Cristian Moldovan s-a oferit să îl ducă pe Bartuş, care între timp îşi vopsise părul în locuinţa lui Moldovan, la prietenul său Nicolae Dedescu”, se arată în încheierea judecătorilor.
Nicolae Dedescu a declarat că a fost de acord să-l găzduiască pe Bartuş “pe o perioadă nedeterminată, dar exprimată în câteva zile”. Dedescu a mai precizat că nu a cerut declaraţii şi a fost de acord.
“După două zile însă, Nicolae Dedescu declară că toţi trei se uitau la televizor şi consumau bere iar la un moment dat persoana necunoscută (n.red. Alexandru Bartuş) vorbind cu Cristian Moldovan s-ar fi exprimat «hai să îi spunem», după care i-au spus că este persoana evadată şi urmărită despre care se vorbeşte la televizor”, mai spun judecătorii, care arată că “în aceeaşi seară, Cristian Moldovan l-a sunat pe Dănuţ Bălan care locuieşte în Alba Iulia şi i-a cerut să vină până în Cluj-Napoca fără să îi spună de ce”.
Judecători spun că Dănuţ Bălan s-a conformat solicitării inculpatului Cristian Moldovan fără să ceară explicaţii spunând că ei sunt prieteni din copilărie şi “oricum obişnuia să îl viziteze”.
“Astfel, împreună cu o persoană rămasă neidentificată, pe nume P s-a deplasat cu autovehiculul proprietatea personală a inculpatului Dănuţ Bălan. De la locuinţa inculpatului Cristian Moldovan s-au deplasat la locuinţa inculpatului Nicolae Dedescu, unde inculpatul Dănuţ Bălan l-a recunoscut pe Alexandru Bartuş pentru că erau prieteni mai vechi şi din ştirile din mass-media ştia că a evadat din starea de arest preventiv. Afirmând că urmează să primească o datorie mai vechi de 2500 euro, inculpatul Dănuţ Bălan a fost de acord să îl ducă în municipiul Alba Iulia la locuinţa sa”, mai scrie în încheiere.
Judecătorii spun că în drum spre Alba Iulia maşina lui Cristian Moldovan a fost oprită în trafic de către poliţişti.
“Întrucât pe drum aveau de făcut mai multe opriri pe la rudele numitul lui Dănuţ Bălan, Cristian Moldovan a fost de acord să îl conducă pe numitul P cu maşina sa personală în Alba Iulia. Moldovan a declarat că în drum spre Alba Iulia a fost oprit de organele de poliţie şi i-a fost cercetată maşina. Atunci s-a speriat şi imediat s-a gândit că persoana pe care a găzduit-o ar putea fi persoana evadată din arestul IPJ şi căutată. Deşi nu avea confirmarea acestei bănuieli insolite, nu l-a sunat pe Dănuţ Bălan ca să îi confirme şi s-a întors la locuinţa din Cluj-Napoca. Declaraţia lui Moldovan cu privire la această împrejurare este vădit mincinoasă întrucât din declaraţia inculpatului Nicolae Dedescu, rezultă că despre starea de evadare a lui Alexandru Bartuş au discutat cu o seară înainte, iar din modalitatea de abordare a acestui subiect rezultată cu certitudine că Moldovan ştia de dinainte”, mai arată judecătorii.
Replică către poliţişti: Vă pierdeţi timpul, Bartuş e plecat departe
Magistraţii spun că în momentul în care Dănuţ Bălan a văzut organele de poliţie care făceau verificări pe strada sa i-a spus lui Bartuş să plece, iar când organele de poliţie l-au întrebat cu privire la Alexandru Bartuş a replicat: “Nu are rost să vă pierdeţi timpul să îl căutaţi pe Bartuş. El este plecat departe şi nu va mai lua legătura cu nimeni întrucât nu este prost, iar voi, poliţiştilor vă pierdeţi timpul întrucât are prieteni în mai multe judeţe ale ţării, prieteni adevăraţi cu care a mai fost la furat şi în alte ţări”.
“Inculpatul Bălan îl cunoştea pe Alexandru Bartuş, fiindu-i cunoscută activitatea infracţională a acestuia şi având un soi de respect pentru el, având în vedere cele relatate organelor de urmărire penală. Aşa se explică disponibilitatea şi tenacitatea ajutorului oferit pentru ca acesta să nu fie găsit de organele de poliţie şi eventual să părăsească teritoriul ţării, relevantă fiind şi împrejurarea că i-a cerut să plece când a constatat că organele de poliţie fac cercetări pe strada unde locuieşte. În mod cert inculpatul Cristian Moldovan a fost de acord să ofere sprijin pentru a o ascunde pe persoana evadată pe o perioadă nedeterminată având însă abilitatea suficientă ca după două zile să îi schimbe locuinţa în care o adăpostea, după care să îl sune pe inculpatul Bălan pentru a îi schimba pentru a treia oară locuinţa persoanei evadate”, se mai arată în încheiere.
sursa foto: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba