Uniunea Latină organizează la Alba Iulia primul Colocviu Internaţional din România dedicat latinităţii
În perioada 21-22 octombrie la Alba Iulia se va desfăşura, în premieră în România, colocviul internaţional „România şi Moldova – izvoare ale latinităţii / Roumanie et Moldavie – les sources de la latinite”, eveniment ce va reuni oameni de cultură, academicieni, ambasadori, scriitori, lingvişti şi artişti din Franţa, Italia, Spania, Brazilia, Republica Moldova şi România. Proiectul este iniţiat de Uniunea Latină, organizaţie internaţională cu sediul central la Paris şi se bucură de susţinerea Ministerului Culturii şi a Ministerului Afacerilor Externe din România, având ca parteneri locali în organizare Consiliul Judeţean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” şi Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara. „Este pentru prima oară când România organizează un astfel de colocviu, de o importanţă covârşitoare, ce va reuni la Alba Iulia oameni de cultură de recunoaştere internaţională. Faptul că judeţul Alba a fost ales ca gazdă a acestui eveniment este o recunoaştere şi o încurajare a politicii culturale desfăşurate aici şi a muncii de punere în valoare a patrimoniului cultural şi istoric din acest colţ de ţară”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Lucrările colocviului se vor desfăşura la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, temele ce vor fi prezentate aducând noutăţi asupra latinităţii contemporane în România şi Republica Moldova şi, mai general, asupra patrimoniului cultural şi lingvistic comun. Printre personalităţile care şi-au confirmat deja participarea la lucrările colocviului se numără: dl. Oleg Serebrian, preşedintele Congresului Uniunii Latine şi ambasador al Republicii Moldova în Republica Franceză, dl. Academician Nicolae Manolescu, dl. Jose Luis Dicenta, Secretarul General al Uniunii Latine, dl. Vasile Timiş, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii din România, dl. Gheorghe Postică, vice-ministru al Culturii în Republica Moldova, dl. academician Marius Sala, reprezentantul Uniunii Latine în România, dl. Marco Lucchesi, membru al Academiei de Litere din Brazilia şi profesor la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, dl. Yves Rouquette, scriitor din Franţa, numeroşi alţi specialişti din România, Republica Moldova, Italia, Franţa.
În cadrul evenimentului, sâmbătă, 22 octombrie 2011, ora 12.00, Universitatea albaiuliană îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa distinsului academician Nicolae Manolescu, ambasador al României pe lângă UNESCO şi Uniunea Latină, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Uniunea Latină este o organizaţie internaţională fondată în 1954 ce reuneşte 36 de state membre care militează pentru diversitate culturală şi multilingvism. (N.L.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO | Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării”
Echipajul Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025: ”O recunoaștere a muncii, seriozității și implicării” Echipajul județului Alba, de la Școala Gimnazială „Singidava” din Cugir a obținut locul III la etapa națională a concursului „Sanitarii Pricepuți” 2025, competiție de tradiție organizată de Crucea Roșie Română. Concursul a […]
FOTO | Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean”
Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean” Rareș Achiței, elev la Colegiul Militar din Alba Iulia, a câștigat premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”. Povestea de viață a […]
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății
Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]