Uniformele pentru elevi, obligatorii în școli: Părinții, revoltați de propunere
Uniformele pentru elevi, obligatorii în școli: Părinții, revoltați de propunere
Uniformele pentru elevi ar putea deveni obligatorii în școli, potrivit unui proiect de lege care vizează modificarea și completarea noii legi a educației. În plus, acestea ar urma să fie oferite gratuit, conform propunerii legislative. Asociațiile de părinți susțin că această măsură ar putea genera haos.
Proiectul de lege depus la Senat propune ca uniformele școlare să devină obligatorii, cu detaliile tehnice aprobate prin ordin al ministrului educației. Finanțarea acestora va fi acoperită din fonduri guvernamentale, bugetul Ministerului Educației, alte instituții coordonatoare sau din bugetele locale și fonduri externe nerambursabile. Proiectul prevede modificări la Legea învățământului preuniversitar, inclusiv dreptul elevilor de a primi uniforma gratuit și posibilitatea autorităților locale de a acoperi costurile uniformelor din bugetele proprii.
Citește și: Structura anului școlar 2024-2025: Când încep cursurile în toamnă și câte zile de vacanță vor avea elevii
„Potrivit studiilor realizate de Comisia Europeană, abandonul școlar este cauzat de problemele personale sau de familie, dificultăți de învățare sau, în cele mai multe cazuri, situația socioeconomică precară, care, din păcate, se poate traduce prin imposibilitatea părinților de a susține achiziționarea rechizitelor sau a obiectelor vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice, ori a mijloacelor informatice pentru asigurarea accesului la cursurile în format online”, se arată în expunerea de motive.
„Nu mai trăim vremurile alea. Îmbrăcămintea ține de libertatea fiecăruia. Nu accepta elevii. La ce ar ajuta?”, a comentat expertul în educație Ștefan Vlaston pentru „Adevărul”.
O propunere ca „nuca-n perete”
Iuliana Constantinescu, președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, consideră că obligativitatea uniformei școlare nu este necesară și nu poate fi impusă, deoarece elevii au drepturi și nu pot fi sancționați pentru nerespectarea unui cod vestimentar.
„Consider că nu este o măsură necesară. Obligativitatea purtării uniforme nu poate fi instituită. Știm cu toții că elevii au drepturi și că ei nu pot fi obligați să poarte uniforma și chiar dacă școlile obligă la un un anumit cod vestimentar, elevii nu pot fi sancționați pentru că nu respectă acel cod vestimentar. Iar propunerea legislativă, așa cum a fost formulată, este o obligativitate relativă, dacă pot să mă exprim așa, pentru că ar însemna ca doar școlile care își doresc pot impune purtarea acestei uniforme ca obligativitate. În plus, mai e finanțarea despre care nu ni se spune în mod clar de unde ar trebui să vină, ci doar că anumite autorități locale sau centrale ar putea finanța cheltuielile cu aceste uniforme, doar pot, deci nu vor fi obligate să le și suporte. Așadar, mi se pare că e așa puțin ca nuca în perete această inițiativă legislativă, în condițiile în care învățământul e sub-finanțat de foarte mulți ani, în condițiile în care avem foarte multe nevoi la nivel de sistem și nu purtarea uniforme este o măsură care să ducă la o bună desfășurare a cursurilor, așa cum cel care a propus această modificare a legii a scris în textul de propunere legislativă.”, subliniază aceasta, potrivit Antena 3.
„Atât regulamentul de organizare și funcționare al unităților școlare, cât și statutul elevilor prevede în mod clar că elevii trebuie să aibă în școală obținută decentă? Da, de foarte multe ori nu se întâmplă acest lucru, însă școlile pot lua măsuri în acest sens și pot sancționa elevii atunci când ținuta lor este una indecentă. Deci cred că ține foarte mult de cum vedem fiecare, cum ne poziționăm fiecare față de școală, ce importanță și ce respect acordăm spațiului școlar.”, a mai spus Iuliana Constantinescu.
Școlile duc lipsă de o mulțime de alte lucruri, accentuează reprezentanta părinților.
„Cele mai mari lipsuri țin, ca întotdeauna, de infrastructura școlară, de lipsa autorizațiilor, spațiilor în care se desfășoară cursurile. Încet, încet vacanța de vară va lua sfârșit și ne apropiem de debutul unui nou an școlar și încă avem unități școlare care nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar sau a-visu. Avem școli care sunt foarte vechi, cad pe noi, nu avem materiale didactice, nu avem la dispoziție încă în toate unitățile de învățământ mijloace moderne de învățământ. În continuare ne luptăm cu lipsa manualelor școlare, mai ales la liceu, acolo unde ele nu se mai editează de ani de zile. Sunt o mulțime întreagă de lipsuri în sistem. Nu uniforma școlară este ceea ce ne lipsește în acest moment.”, adaugă președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga,
Și fostul președinte al Federației Părinților din România, Iulian Cristache, a comentat pe Facebook subiectul: „Deși uniforma poate fi reglementată de fiecare U.Î. (n.r. unitate de învățământ), înțeleg că e un nou proiect care, cumva, impune. Le-am terminat pe toate cele necesare și ne cramponăm de uniformă. Dacă la U.B. poți purta orice „uniformă”, acum elevii trebuie să fie aliniați precum în Coreea de Nord. Așadar: 1.Ori nu știm în ce ne băgăm și o să vă convingeți că nu se va purta și va ieși scandal cu elevii care nu vor purta și cărora nu ai ce să le faci, ești obligat să-i accepți în școală. 2. Ori… se pregătește vreo șpagă națională, cu niște firme ale unor smecherași din Parlament. Să mă iertați…”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie
„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat în lunile ianuarie și februarie 2025, o aliniere rară a planetelor, cunoscută sub numele de „parada planetelor”. Spectacolul „promis” de Marte Patru […]