Rămâi conectat

Ştirea Ta

Un sat din Alba, „mica Olandă” a Transilvaniei: Cultivarea trandafirilor între tradiție și profit

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Un sat din Alba, „mica Olandă” a Transilvaniei: Cultivarea trandafirilor între tradiție și profit

Un mic sat din județul Alba a devenit faimos în ultimii ani, la nivel național, pentru frumoasele sale culturi de trandafiri. Este vorba despre satul Ciumbrud, unde întinse plantații de flori acoperă hectare întregi de teren, iar mulți dintre localnici au reușit să dezvolte afaceri de succes, evaluate la milioane de euro.

Ciumbrud, satul din Alba, capitala trandafirilor din România

Sărbătoarea Muzicii 2025

Cu o populație de aproximativ 1.100 de locuitori, Ciumbrud impresionează prin producția sa floricolă. Potrivit statisticilor, peste 60% din materialul săditor de trandafiri din România provine din acest mic sat. Devenit un punct de referință pe harta horticulturii românești, Ciumbrud găzduiește anual, în ultimul weekend din iunie, „Ziua Rozelor”, un eveniment dedicat cultivatorilor de trandafiri din zonă. Ediția din acest an a fost cea cu numărul 22 și a adus laolaltă producători care și-au expus cele mai frumoase soiuri, în fața unui juriu specializat. Distincția de „Trandafirul Anului 2025” a fost câștigată de soiul „Ketchup și muștar”, apreciat pentru nuanțele sale inedite: galben intens cu accente de coral la bază și roșu aprins în partea superioară.

An de an, horticultorii din Ciumbrud cultivă până la 200 de soiuri diferite de trandafiri. Primele cinci firme locale au împreună o cifră de afaceri estimată la 10 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), cu profituri de ordinul milioanelor de lei, scrie libertatea.ro.

Citește și: Aiudul, declarat „Oraș al Trandafirilor”: Festivalul „Vin și Trandafiri” se va organiza în ultimul weekend din luna mai 2025

Pe lângă flori, locuitorii din Ciumbrud valorifică și petalele de trandafiri, din care produc dulcețuri și siropuri, foarte căutate și în afara granițelor. Produsele lor ajung în țări precum Polonia, Germania, Ungaria, Bulgaria sau Italia. În România, trandafirii de Ciumbrud sunt prezenți în marile rețele de supermarketuri, dar și în numeroase parcuri urbane, fiind achiziționați frecvent de primării.

Un secol de tradiție în horticultură

Ciumbrud are o tradiție în horticultură ce se întinde pe mai bine de un secol. Încă din perioada în care Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, ferma Ambrosi Fischer & Co era un furnizor important de material săditor în regiune. Majoritatea localnicilor lucrau acolo, iar de-a lungul timpului și-au perfecționat abilitățile în domeniul cultivării plantelor.

Această tradiție s-a menținut și după unirea Transilvaniei cu România, continuând chiar și în perioada comunistă, când ferma a fost naționalizată. După 1989, mulți dintre locuitorii satului au înființat afaceri proprii în horticultură, sprijinite de fonduri europene. Tinerii au urmat studii de specialitate și s-au implicat activ în dezvoltarea afacerilor de familie.

Astăzi, peste un milion de butași de trandafiri pleacă anual din Ciumbrud către magazine din țară și din străinătate sau sunt plantați în spații verzi din orașele României.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea Ta

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA | Copac căzut peste firele de înaltă tensiune în comuna Șugag. Localnic: ”Nu vine nimeni de 2 ore deși am sunat la 112”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Copac căzut peste firele de înaltă tensiune în comuna Șugag. Localnic: ”Nu vine nimeni de 2 ore deși am sunat la 112” Codul roșu de vijelii își face simțite efectele și la Șugag, unde un copac a căzut peste firele de înaltă tensiune, pe carosabil. Citește și: FOTO | Salcie doborâtă de vântul puternic peste […]

Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO-ȘTIREA TA | Valea Ampoiței a uitat ce e apa: Imagini dezolante

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valea Ampoiței a uitat ce e apa: Imagini dezolante Seceta acerbă din ultima perioadă și-a pus amprenta negativă pe numeroase cursuri de apă din județul Alba. Citește și: VIDEO-ȘTIREA TA | Valea Galdei, secată după o perioadă dogoritoare și fără precipitații: „Nu s-a mai întâmplat asta în istoria comunei Galda de Jos” Potrivit unui cititor […]

Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO-ȘTIREA TA | Valea Galdei, secată după o perioadă dogoritoare și fără precipitații: „Nu s-a mai întâmplat asta în istoria comunei Galda de Jos”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Valea Galdei, secată după o perioadă dogoritoare și fără precipitații: „Nu s-a mai întâmplat asta în istoria comunei Galda de Jos” Seceta aprigă din ultima perioadă a afectat și principalul curs de apă care străbate comuna Galda de Jos. Citește și: FOTO | Secetă crâncenă la Vințu de Jos: Culturi agricole pârjolite, Valea Vințului secată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea