Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Un pădurar de la Ocolul Silvic Blaj, care avea de recuperat o datorie, a dispus tăierea ilegală a 11 arbori

Unirea Ziarul

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Un pădurar de la Ocolul Silvic Blaj, care avea de recuperat o datorie, a dispus tăierea ilegală a 11 arbori

Bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare și obligat să plătească daune de peste 9.000 de lei

Un pădurar de la Ocolul Silvic Blaj este judecat penal pentru infracțiunea de participație improprie la tăierea ilegală de arbori. Bărbatul este acuzat că a tăiat mai mulți arbori dintr-o pădure de pe raza comunei Bucerdea Grânoasă, cu ajutorul altor persoane care nu au știut de caracterul ilegal al acțiunii, scopul fiind acela de a-și recupera o datorie pe care proprietarul pădurii o avea la el.

În 24 și 25 august 2021, pădurarul a dispus tăierea a 11 arbori pentru care nu exista autorizație de exploatare și niciunul nu era marcat în vederea tăierii cu dispozitivele prevăzute de lege.

Ulterior, pădurarul (Ilie M.) a transportat lemnul și l-a vândut către 5 persoane, fiecare achitându-i suma de 1.350 de lei. În total, acesta a primit 6.750 de lei. Pădurarul nu le-a înmânat cumpărătorilor niciun fel de documente justificative privitoare la lemnele vândute.

Cei care l-au ajutat să taie și să transporte materialul lemnos au fost plătiți cu câte 100 de lei pe zi. Fapta a fost constatată de organele de poliție la data de 30 august 2021. În faza de judecată, bărbatul a recunoscut săvârşirea faptelor, astfel cum au fost descrise în rechizitoriu, solicitând judecarea cauzei potrivit procedurii recunoaşterii învinuirii.

”Instanța reține modalitatea concretă de comitere a faptei, respectiv determinarea unei alte persoane să taie un număr de 11 arbori, din pădurea proprietatea persoanei vătămate, în scopul compensării unei datorii pe care aceasta o avea față de inculpat, fără a deține o autorizaţie care să îi acorde dreptul de a tăia arborii respectivi și în ciuda faptului că inculpatul avea calitatea de pădurar la Ocolul Silvic Blaj, astfel că avea cunoștință de necesitatea deținerii autorizației”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Blaj, pronunțată în 24 mai 2024.

Citește și: Cum primea bani un pădurar din Alba pentru furtul de arbori. A fost înregistrat cu camera ascunsă

Magistratul a constatat că modul de operare a fost „relativ elaborat”, reținându-se că, în scopul acoperirii datoriei pe care persoana vătămată o avea față de acesta, s-a deplasat în pădurea indicată anterior împreună cu mai mulți martori. Unul dintre aceștia a tăiat arborii, fiind în eroare cu privire la caracterul ilegal al acțiunilor. Arborii tăiați au fost ulterior transportați la domiciliile altor persoane, care i-au achitat inculpatului contravaloarea acestora.

În final, pădurarul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 2 ani. Acesta a fost obligat ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, timp de 90 de zile, în cadrul Primăriei comunei Bucerdea Grânoasă, sau în cadrul Primăriei comunei Crăciunelu de Jos.

S-a mai constatat stinsă acțiunea civilă exercitată de garda Forestieră Cluj prin Garda Forestieră Alba ca urmare a achitării pe parcursul procesului a prejudiciului în sumă de 9.241,4 lei, reprezentând valoarea funcțiilor pădurii nerealizate. Hotărârea poate fi contestată la instanța superioară.

foto: cu titlu reprezentativ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Peste 400 de elevi din județul Alba au aflat de polițiști ce trebuie să facă în cazul unei agresiuni și cui să se adreseze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 400 de elevi din județul Alba au aflat de polițiști ce trebuie să facă în cazul unei agresiuni și cui să se adreseze Peste 400 de elevi din 5 unități de învățământ gimnazial și liceal din județul Alba au interacționat cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în săptămâna […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea