Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un nou record la Alba Iulia Music & Film Festival: 8.500 de spectatori la ediţia a doua

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 8.500 de persoane au asistat la filmele, concertele și evenimentele speciale care s-au desfășurat timp de patru zile în Cetatea Alba Carolina, sub genericul Alba Iulia Music & Film Festival.

A doua ediție a festivalului de muzică și film a întrecut astfel cifrele de audiență înregistrate în 2012, atunci când ediţia inaugurală a strâns în faţa scenelor şi ecranelor un număr de 7.600 de persoane.

Spectatorii din Alba Iulia au confirmat ceea ce noi am intuit cu doi ani în urmă: există aici dorința de a vedea filme de calitate, de a participa la concerte, de a discuta cu invitați, interesmpentru actul cultural în general. Alba Iulia poate deveni o cetate a culturii și un loc ideal pentru asemenea evenimente. Mulțumim autorităților locale pentru încrederea acordată și în acest an, mulțumim unui public minunat, numeros, care s-a bucurat de programul pregătit de noi. Sperăm ca în 2014 să reușim să trezim același interes și din partea mediului privat, care ne poate ajuta să construim alături de Primărie și albaiulieni o a treia ediție mai mare și mai importantă”, spune Cristian Hordilă, directorul festivalului.

Peste 1.800 de persoane au asistat la evenimentele programate joi, în prima seară: proiecţia de la Palatul Principilor şi deschiderea oficială din Piața Unirii Open Air, în cadrul unui eveniment în care filmul „În fiecare zi mi-e dor de tine” a fost precedat de salutul Gărzii Romane de la Apulum, show-ul pirotehnic al trupei CRISPUS și concertul cu muzică de film al orchestrei de suflători „Valahia”.

Vineri, alți 1.000 de spectatori au aflat din „Balkan Melody” povestea omului care a făcut cunoscută muzica românească în occident înainte de căderea cortinei de fier: Marcel Cellier, cel care a dus vestea despre artiști precum Gheorghe Zamfir, Ion Miu sau Dumitru Fărcaș.

Producţia românească „Funeralii fericite” și-a confirmat și la Alba Iulia succesul la public. În cele câteva luni de la lansare, filmul regizat de Horațiu Mălăele fusese vizionat de 10.000 de spectatori, la care se vor adăuga acum și cei 1.400 de oameni care au ocupat fiecare scaun din Piaţa Cetăţii, sâmbătă seara. Tot atunci, concertul trupei VUNK, care a inclus un spectaculos show de lumini, a animat atmosfera până spre miezul nopții; 1.000 de persoane au ales să rămână după film în piață și să intre în „vunkomunitate”.

Recordul de audienţă a fost adus însă de invitații speciali ai festivalului, în seara de închidere. Proiecţia „Noi cei din linia întâi” a fost precedată de prezentări ale unor mari nume ale cinematografiei românești: Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Bogdan Stanoevici și George Alexandru. Peste 1.500 de persoane au venit la întâlnirea cu ei și au vizionat filmul din 1985 care rămâne, până astăzi, unul dintre cele mai cunoscute filme românești realizate vreodată.

Dintre proiecțiile organizate în curtea Palatului Principilor, cea mai populară a fost „Samsara”. Un număr de 750 de persoane s-au lăsat atrase într-o inedită călătorie spirituală prin întreaga lume, surprinsă de regizorul Ron Fricke, care a avut ambiția de a filma în 25 de țări și de a lucra peste patru ani la producția descrisă drept „o tentativă impresionantă de a înțelege sensurile acestei lumi”.

Alba Iulia Music & Film Festivals-a desfășurat în trei spații din cetatea Alba Carolina: Piața Cetății, Palatul Principilor și Sala Ferdinand. Recent reabilitată în urma unor investiții considerabile derulate de Primăria Alba Iulia, cetatea a fost în 2013 o scenă primitoare și o surpriză pentru turiștii veniți în oraș cu ocazia festivalului.

*Despre Alba Iulia Music & Film Festival

Alba Iulia Music & Film Festival, singurul eveniment de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.Alba Iulia Music & FilmFestival este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia.

*Despre Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc este una dintre cele mai importante entități din domeniul cinematografiei și promovării filmului din România.

Dintre evenimentele organizate de asociație amintim: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), EducaTIFF, Gala Premiilor Gopo, Caravana Filmelor TIFF și Noaptea Albă a Filmului Românesc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea