Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Un nou program Casa Verde – O abordare anormală a promovării energiei regenerabile în România

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Un nou program Casa Verde – O abordare anormală a promovării energiei regenerabile în România

Astăzi se lansează un nou program Casa Verde în România. Este penibil ca în secolul XXI, să vi cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică și în mare parte au venituri importante (raportând la beneficiarii programelor anterioare), în timp ce nu ai nici nu program pentru 11.611 de români locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu.

Citește și: Paradoxul pieței de gaze și electricitate din România – firmele private doresc prețuri plafonate!

Este o aberație, să mai continui după 4 ani acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice – Casa Verde, prin care să impui soluții tehnice ”în orb”, prin hazardul apăsării unui buton, în absența inventarierii a caracteristicilor instalațiilor și rețelelor unde urmează să debiteze aceste echipamente.
Este o anomalie să dai 30,000 lei, bani plătiți de populație (direct sau indirect), către familii care poate câștigă banii aceștia într-o lună.

Programul Casa Verde s-a dorit să fie un stimul pentru promovarea energiei verzi, într-o perioadă în care nu exista o atractivitate prea mare pentru energia regenerabilă. Astăzi acest deziderat a fost îndeplinit, avem peste 130.000 de prosumatori, avem multiple probleme tehnice legate de aceste montării la întâmplare a panourilor fotovoltaice, am avut inițiative legislative de blocare a creșeterii numărului de prosumatori și atunci care mai este scopul programului. Este posibil să fie doar o dirijare de fonduri mascată, către anumite firme de construcții montaj, anumiți importatori, anumiți furnizori, sau chiar anumite categorii de persoane cu venituri ridicate etc.

Programul are anul acesta o alocare financiară record, de două miliarde de lei (400 mil euro), în condițiile în care cu doar 7% din aceste fonduri ar fi putu să fie eradicată sărăcia energetică extremă din și astfel România să nu se mai găsească în poziția unică europeană de mai avea oameni care trăiesc la lumina opaițului.

În același timp avem 16% din români, care comform datelor Eurostat, sunt în imposibilitatea de a-și achita facturile la utilități, adică ar fi existat necesitatea ca o mare parte din programul Casa Verde să fie dirijat la acești oameni care prin panourile fotovoltaice montate, să fie ajutatți să iasă din sărăcie energetică.

Citește și: Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare

Propunerea Asociației Energia Inteligentă a fost încă de la precedenta ediție, ca programul Casa Verde să urmeze pașii proiectului Prima Casă, prin care banii pentru montarea de panouri fotovoltaice să se acorde în baza unui dosar care să se depună la filiale CEC din fieacare localitate, iar dosarele să i-a în considerare atât realitățile tehnice ale locului unde se dorește montarea acestui sistem, validate de operatorul sistemului de distribuție energie electrică sau confirmarea de către UAT a lipsei rețelei de energie electrică, dar și vulnerabilitatea și nivelul veniturilor solicitantului.

Astfel, exista șansa ieșirii din haosul generat de continuarea programului Casa Verde în forma actuală, de eradicarea sărăciei energetice extreme, de reducerea numărului de consumatori vulnerabili din România, de investiții fezabile economic și posibil tehnic.

Prin programul Casa Verde, în forma lansată astăzi, adâncim haosul din sistemul energetic, creștem sărăcia energetică și îmbogățim niște firme.

Cu stima,
Dumitru Chisalita
Presedinte AEI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Popa Ioan și Ivan Marius, de la ISU Alba, locul I la proba pe echipe a concursului internațional Scări 2024, de la Satu Mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | Popa Ioan și Ivan Marius, de la ISU Alba, locul I la proba pe echipe a concursului internațional Scări 2024, de la Satu Mare Plt. maj. Popa Ioan și sld. Ivan Marius, de la ISU Alba, au obținut locul I la proba pe echipe a concursului internațional Scări 2024 – Satu Mare. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea