Un fermier din Alba a renunțat la vacile de lapte și crește exemplare cunoscute pentru carnea fragedă și foarte căutată
Un fermier din Alba a renunţat la vacile de lapte şi a cumpărat exemplare din rasa Angus, apreciată pentru carnea fragedă şi foarte căutată. Cornel Folea are o fermă de 35 de vaci.
Investiţia iniţială s-a ridicat la 15.000 de euro dar, după trei ani, a intrat pe profit. Pe 20 hectare de păşune la Şona fermierul creşte acum 35 de vaci.
”Aceste vaci s-au adaptat foarte bine la clima noastră, rezistă la o temperatură plus 35 – minus 25 de grade fără probleme. Este un bussines de viitor, piaţa de desfacere este asigurată, viţeii prin contract sunt răscumpăraţi între 8 şi 12 luni”, spune Cornel Folea, fermier în comuna Şona. Acesta are un contract cu o firmă din Sibiu, unde livrează viţeii când trec de 350 de kilogram. Kilogramul de carne se vinde, în viu, între 3 şi 6 euro către procesator, iar subvenţia pe cap de animal este de 580 de euro.
Cornel Folea a mărturisit că s-a hotărât să investească în această afacere după ce s-a documentat bine în privinţa caracteristicilor rasei.
Carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium. Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru carnea de vită de calitate. Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic.
În acest fel managementul este mai simplu iar costurile mai scăzute faţă de îngrijirea convenţională. Despre avantajele creşterii şi îngrăşării vacilor din această rasă, Cornel Folea susţine următoarele: vaca Angus este o rasă rustică cu trăsături naturale alese, temperament liniştit, docilă, longevivă, fără coarne, culoare roşu sau negru. Foarte robustă, extrem de adaptabilă la condiţiile de mediu, rezistă la frig excesiv, umiditate şi căldură, nu necesită adăposturi sofisticate.
Păşunează toată perioada anului: iarbă verde şi uscată. Vârsta la prima montă este 14 – 15 luni (minim 350 kg), vârsta la primul viţel 24 – 27 luni. Prolifică: 1 viţel pe an. De asemenea, nu este de neglijat nici randamentul crescut de îngrăşare a viţeilor doar din laptele mamei şi iarba de pe păşune. Un viţel Angus la 500 de kg, dacă se vinde cu 15 lei/kg, ajunge la valoarea de 7.500 de lei.
Sursa articol: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Proiectul pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna Sălciua continuă: A fost obținut aviz de mediu
Proiectul pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna Sălciua continuă: A fost obținut aviz de mediu Primăria Sălciua a primit aviz de mediu pentru un proiect care prevede extinderea rețelei de canalizare în Sălciua de Sus, Dumești și Sub Piatră. La ora actuală în Comuna Sălciua există un sistem funcțional de alimentare cu apă, realizat […]
Peste 500 de profesori suplinitori și-ar putea pierde posturile din școlile Albei, dacă norma didactică de predare va fi majorată
Peste 500 de profesori suplinitori și-ar putea pierde posturile din școlile Albei, dacă norma didactică de predare va fi majorată Aproximativ 11% dintre profesorii din județul Alba și-ar putea pierde posturile, dacă norma didactică de predare va fi majorată cu două ore în învățământul preuniversitar, până la 20 de ore pe săptămână, a estimat prof. […]
Trafic BLOCAT pe Transapusena DJ 107 I: Un copac a căzut pe carosabil între Ponor și Bucium
Trafic BLOCAT pe Transapusena DJ 107 I: Un copac a căzut pe carosabil între Ponor și Bucium Un copac a căzut luni după-masa pe carosabil pe Transapuseana DJ 107 I. Traficul rutier este blocat între Ponor și Bucium. Traficul rutier este blocat luni după-masa pe DJ 107 I, între localitățile Ponor și Bucium, din cauza […]