Un fermier din Alba a renunțat la vacile de lapte și crește exemplare cunoscute pentru carnea fragedă și foarte căutată
Un fermier din Alba a renunţat la vacile de lapte şi a cumpărat exemplare din rasa Angus, apreciată pentru carnea fragedă şi foarte căutată. Cornel Folea are o fermă de 35 de vaci.
Investiţia iniţială s-a ridicat la 15.000 de euro dar, după trei ani, a intrat pe profit. Pe 20 hectare de păşune la Şona fermierul creşte acum 35 de vaci.
”Aceste vaci s-au adaptat foarte bine la clima noastră, rezistă la o temperatură plus 35 – minus 25 de grade fără probleme. Este un bussines de viitor, piaţa de desfacere este asigurată, viţeii prin contract sunt răscumpăraţi între 8 şi 12 luni”, spune Cornel Folea, fermier în comuna Şona. Acesta are un contract cu o firmă din Sibiu, unde livrează viţeii când trec de 350 de kilogram. Kilogramul de carne se vinde, în viu, între 3 şi 6 euro către procesator, iar subvenţia pe cap de animal este de 580 de euro.
Cornel Folea a mărturisit că s-a hotărât să investească în această afacere după ce s-a documentat bine în privinţa caracteristicilor rasei.
Carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium. Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru carnea de vită de calitate. Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic.
În acest fel managementul este mai simplu iar costurile mai scăzute faţă de îngrijirea convenţională. Despre avantajele creşterii şi îngrăşării vacilor din această rasă, Cornel Folea susţine următoarele: vaca Angus este o rasă rustică cu trăsături naturale alese, temperament liniştit, docilă, longevivă, fără coarne, culoare roşu sau negru. Foarte robustă, extrem de adaptabilă la condiţiile de mediu, rezistă la frig excesiv, umiditate şi căldură, nu necesită adăposturi sofisticate.
Păşunează toată perioada anului: iarbă verde şi uscată. Vârsta la prima montă este 14 – 15 luni (minim 350 kg), vârsta la primul viţel 24 – 27 luni. Prolifică: 1 viţel pe an. De asemenea, nu este de neglijat nici randamentul crescut de îngrăşare a viţeilor doar din laptele mamei şi iarba de pe păşune. Un viţel Angus la 500 de kg, dacă se vinde cu 15 lei/kg, ajunge la valoarea de 7.500 de lei.
Sursa articol: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
23-25 mai 2025 | Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, ediție aniversară, la 45 de ani de la fondare: Lansări de carte, concurs de recitare, expoziții, spectacole de muzică și teatru. PROGRAMUL
23-25 mai 2025 | Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, ediție aniversară, la 45 de ani de la fondare: Lansări de carte, concurs de recitare, expoziții, spectacole de muzică și teatru. PROGRAMUL „Nimic sub zare nu-i destul vreau totul înc-o dată!” – Fragment din poezia „Încă o dată!” de Lucian Blaga Se împlinesc 45 […]
Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba
Extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău: Aviz de mediu solicitat APM Alba Primăria Sebeș a solicitat APM Alba aviz de mediu pentru proiectul care prevede extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale în Răhău. În localitatea Răhău există rețea de distribuție gaze naturale pe strada Principală, până la școala din localitate. Citește […]
FOTO | Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tău” Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit etapa finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”. Concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de […]