Un arbore vechi de sute de ani, care are peste 20 de metri înălțime, a devenit simbol al unui oraș important din Apuseni
Un copac vechi de sute de ani a devenit simbolul unui oraş din munţii Apuseni pentru amintirile pe care le trezeşte în oameni. Sub coroana lui îşi dădeau întânire tinerii pe vremuri. Alături de el au crescut generaţii peste generaţii.
Copacul vechi de 200 de ani şi covorul de frunze din jurul lui sunt bucuria copiilor din oraşul Câmpeni. Cei mici s-au îmbrăcat cum se cuvine şi şi-au sărbătorit arborele.
Claudiu, fotograf: Sunt foarte mândru că a câştigat şi zic că merită să rămână în picioare, ca să nu fie tăiat pentru nişte ambiţii sau alte socoteli.
Oamenii spun că au copilărit cu acest platan. Au trecut aproape zilnic pe lângă el, ani de zile. Cu o înălţime de 21 de metri, arborele a devenit şi simbolul oraşului după ce a câştigat competiţia naţională prin voturi online. La concurs au mai luat parte şi alţi cinci arbori din ţară.
Stana Drăgoiu, initiator proiect: Să sperăm că generaţia noastră poate să facă un pas înainte, putem merge cu acest copac la nivel european în această campanie „Tree of the year”. Este un copac pe care noi îl sprijinim, iar copiii înţeleg chestia asta.
Platanul din Cîmpeni va ajunge acum la competiţia Europeană de la Bruxelles. Concursul nu se concentrează numai pe frumuseţe, mărime sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea lui.
Competiţia a fost organizată în perioada 3 octombrie – 23 octombrie 2018 de către către Facultatea de Geografie – Centrul de Analize Regionale în domeniul Turismului, Mediului şi Dezvoltării Durabile din cadrul Universităţii Bucureşti. Propunerea platanului din Cîmpeni, copac aflat în pericol de dispariţie datorită dezvoltării urbane.
Arborele din Cîmpeni a fost plantat în urmă cu câteva sute de ani şi a devenit un fel de simbol al oraşului. Oamenii îşi dădeau în trecut întâlnire „la platan”. În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanţii şi constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveştile mai multor generaţii.
Scopul concursului este de a evidenţia semnificaţia arborilor seculari sau monumentali în patrimoniul natural şi cultural, care merită grijă şi protecţie. Spre deosebire de alte concursuri, European Tree of the Year nu se concentrează pe frumuseţe, mărime sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea acestuia şi legătura sa cu oamenii. În concursul naţional au mai fost incluşi Stejarul din Ţichindeal, Platanul din Floreşti, Stejarul lui Avram Iancu din Blaj, Frasinul secular din Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din Bucureşti şi Stejarii seculari din pădurea Topana-Olt.
Sursa Observator.tv
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
16 – 17 noiembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră
16 – 17 noiembrie 2024 | RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 16 – 17 noiembrie 2024. Citește și: VIDEO | Bilanț sumbru pe șoselele din județul Alba: 13 persoane decedate în accidente rutiere în primele […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate18 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii