Rămâi conectat

Actualitate

,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm

Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul.

Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile de fructe și legume să nu mai fie polenizate și ulterior să dispară definitiv. În plus, corpul albinelor este un bun asimilator de paraziţi şi viruşi care sunt recoltaţi de pe suprafaţa plantelor, iar în cazul în care albinele ar dispărea, aceşti paraziţi şi viruşi s-ar înmulţi vertiginos.

Potrivit studiului din Reading, războaiele, inclusiv cel din Ucraina, afectează negativ albinele. Din cauza conflictelor, țările cultivă mai puține soiuri de plante, iar insectele rămân fără hrană variată de-a lungul sezonului.

Cercetătorii au descoperit că particule de microplastic contaminează deja stupii din toată Europa. Testele făcute pe 315 colonii de albine melifere au dezvăluit prezența materialelor sintetice, inclusiv plastic PET, în majoritatea stupilor examinați, scrie The Guardian.

Iluminatul stradal este o problemă pentru albine

Un alt factor nociv este iluminatul stradal, care reduce cu 62% vizitele polenizatorilor nocturni la flori. Poluarea aerului afectează, de asemenea, supraviețuirea, reproducerea și creșterea albinelor.

Antibioticele folosite în agricultură au ajuns în stupi și în miere, afectând comportamentul polenizatorilor prin reducerea căutării hranei și a vizitelor la flori. De asemenea, „cocktailurile” de pesticide reprezintă o amenințare tot mai mare, deoarece substanțele chimice, chiar și cele menținute sub limitele considerate „sigure”, pot interacționa între ele și pot provoca efecte periculoase.

„Identificarea noilor amenințări și găsirea de modalități de protejare a polenizatorilor din timp este esențială pentru a preveni declinul major. Nu este doar o problemă de conservare. Polenizatorii sunt esențiali pentru sistemele noastre alimentare, reziliența climatică și securitatea economică”, a declarat profesorul Simon Potts, autorul principal al raportului.

Specialiștii recomandă o serie de măsuri pentru protejarea albinelor, printre care legi mai stricte privind poluarea cu antibiotice, trecerea la vehicule electrice pentru reducerea poluării aerului, crearea de habitate bogate în flori în parcurile solare și cultivarea de plante cu polen și nectar îmbunătățite.

Dr. Deepa Senapathi, coautoarea raportului, subliniază că este nevoie de eforturi comune: „Trebuie să menținem, să gestionăm și să îmbunătățim habitatele noastre naturale pentru a crea spații sigure pentru polenizatori. Acțiunile individuale, cum ar fi furnizarea de hrană și zone de cuibărit în propriile grădini, pot contribui în mare măsură”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]

Citește mai mult

Actualitate

Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci

Ziarul Unirea

Publicat

în

Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]

Citește mai mult

Actualitate

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea