Transplant cardiac complicat efectuat cu succes de șapte medici. Operația a durat peste nouă ore
Șapte medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au efectuat cu succes, duminică, un transplant cardiac complicat, întrucât primitorul, un bărbat din Arad, mai suferise o intervenție chirurgicală, fiind într-o situație clinică gravă. Operația a durat peste nouă ore.
Al patrulea transplant de cord a fost efectuat, duminică, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, un bărbat de 38 de ani din Arad primind inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflată în moarte cerebrală.
Dr. Horațiu Suciu, șeful Institutului, a declarat, presei, la finalul operației, că pacientul care a primit inima avea un istoric medical încărcat.
”Pacientul a fost operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenție chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficiență cardiacă şi o cardiomiopatie dilatativă, care l-a dus într-o situație clinică foarte gravă.
Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă, pentru că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt”, a spus Horațiu Suciu.
Cordul a fost prelevat în cursul acestei dimineți și a ajuns pe cale aeriană, cu un elicopter SMURD.
”Intervenția a decurs fără incidente deosebite. Ceea ce vreau să menționez e că întotdeauna pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenție, toate manevrele sunt mult mai dificile și toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenție”, a mai spus Horațiu Suciu.
Șeful Institutului a subliniat că la un moment dat erau șapte medici în sală, inclusiv rezidenți și specialiști. Incizia a început la ora 8.30, iar intervenția s-a încheiat după ora 17.30. Astfel de operații durează, de regulă, șase ore.
”A fost al patrulea transplant din acest an, ceea ce pentru o instituție, pentru clinică, e un număr relativ bun, dar pentru țară este total insuficient. Dacă vorbim, pe lista de așteptare a clinicii noastre sunt aproximativ 30 de pacienți care în acest moment trebuie transplantați, azi sau mâine. Dacă vorbim de țară sunt foarte mulți și, din păcate, mulți dintre ei nedepistați”, a afirmat dr. Suciu.
Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş este singurul din România în care se realizează transplant de cord.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]