Tradiţii şi obiceiuri pentru luna iunie. Apar licuricii trimişi de Sfântul Petru pentru a-i ghida pe oamenii rătăciţi în pădure
Luna iunie conform tradiției populare românești mai este denumită și “Cireșar” sau “luna cireșelor”, deoarce acum se coc aceste fructe .Totodată denumirea lunii iunie, provine de la zeița “Iuno”, protectoare a femeilor căsătorite. Astfel, se spune că luna iunie este favorabilă pentru nunți fiindcă, în decursul acestei perioade, se vor lega cele mai trainice căsnicii.
Vegetația și timpul calendaristic ajung la maturitate în prima lună a verii, când ziua este cea mai lungă de peste an. Totuși, recoltele, oricât de promițătoare s-ar arăta, nu pot fi sigure. În luna iunie, orice furtună, vijelie sau ploaie torențială poate distruge lanul de grâu și porumb, livezile sau vița de vie.
În calendarul popular, luna iunie este una dintre cele mai importante luni, având multe sărbători și evenimente folclorice.
Dintre sărbătorile lunii iunie, amintim:
- Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pe data de 2 iunie;
- Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, pe data de 3 iunie;
- Sfântul Vartolomeu, pe data de 11 iunie;
- Sfântul Onufrie, pe data de 12 iunie;
- Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, pe data de 24 iunie;
- Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sânpetru de Vară, pe data de 29 iunie.
În credinta populara, Sânzienele erau considerate a fi niste femei foarte frumoase, adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile întunecate, neumblate de om. Conform spuselor batrânilor, Sânzienele pluteau în aer sau umblau pe pamânt în noaptea de 23 spre 24 iunie.
Spre deosebire de Rusalii, care sunt aducatoare de rau, Sânzienele sunt zâne bune. Ele pot deveni si foarte daunatoare. Persoanele pacatoase si necredincioase erau prinse si aspru pedepsite.
Pot stârni din senin furtuni si vijelii, pot sa aduca grindina si sa lase câmpul fara roade.
Sânzienele marcheaza mijlocul verii, mai sunt cunoscute si sub denumirea de amutitul cucului. Se spune ca, daca cucul înceteaza sa cânte, înainte de Sânziene, vara va fi secetoasa.
Oamenii se încingeau cu tulpini de cicoare la brâu pentru a fi sanatosi tot anul. Pentru a avea par frumos si a fi placute feciorilor, fetele se spalau pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare.
Luna iunie, de asemenea, este înconjurată de o serie de superstiții cu privire la vreme și la productivitatea anului agricol.
Câteva dintre superstițiile lunii iunie:
- Dacă tună și fulgeră mult în luna iunie, atunci vara va fi noroasă;
- Dacă în luna iunie avem parte de ploi, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug;
- Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate;
- Dacă plouă în luna iunie, atunci nu vom avea recolte prea bune la porumb, etc.
Pe lângă superstiții, luna iunie este înconjurată și de multe obiceiuri, cele mai multe în data de 24 și 29 ale lunii, când se sărbătorește Dragăgaica, respectiv Sânpetrul de Vară.
Din bătrâni se spune că la Sânpetru de Vară apar licuricii. Aceştia reprezintă scântei care apar pentru că acest sfânt plesneşte din bici. Se spune că acei licurici sunt trimişi de Sfântul Petru pentru a-i ghida pe oamenii rătăciţi în pădure. Se spune că dacă în luna iunie plouă sau tună, atunci va fi o vară ploioasă. De asemenea, se va face grâu din belşug.
Pe de altă parte, dacă va ploua mai mult decât este cazul, atunci via va avea de suferit. Dacă nu plouă în luna iunie, atunci se va face grâul. Dacă apar omizile în prima lună a verii, este un semn că gospodarii vor avea parte de recolte bogate.
Sfântul Ioan cel Nou este pomenit în această lună de Biserica Ortodoxă. În special femeile respectă această sărbătoare. Asta pentru ca familia lor să aibă sănătate. De asemenea, astfel vor fi feriți de lucruri rele. Din bătrâni se spune că persoanele care respectă această tradiție vor fi ferite de lucruri rele. Pe de altă parte, cei care nu respectă sărbătoarea și muncesc în acea zi riscă să aibă probleme, să li se deformeze corpul.
În cea de-a doua parte a lunii iunie, credincioșii țin post înainte de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tot în această perioadă sunt pomeniți și Sfinții Recoltelor. Acești sfinți sunt Vartolomeu, Onufrie, Eliseu și Iuda. Aceștia sunt pomeniți pe 11, 12, 14 și 19 iunie. Credincioșii nu au voie să muncească. În schimb, se face pomană pentru cei adormiți.
Dacă oamenii nu respectă aceste sărbători, se spune că eXistă riscul de a a se surpa pământul, de a veni furtuni puternice, grindină sau cutremure.
Sursa: romaniatv.net, traditii-superstitii.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii