„Tradiţii de aur” la Roşia Montană
Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, împreună cu viceprimarul Ovidiu Felea şi Consiliul local, atunci când au preluat puterea locală au fost consternaţi de faptul că la Roşia Montană actul cultural – artistic şi sportiv era aproape inexistent. Aşa că a trecut la revigorarea vechilor tradiţii şi activităţi. Într-un timp relativ foarte scurt a luat fiinţă ansamblul cultural artistic autohton denumit „Tradiţii de aur” cu care la faza zonală a manifestării „Cultură pentru cultură” la Negrileasa a fost premiat cu locul III, un loc de bun augur spre o ascensiune a acestui act pe care domnul primar cu ardoare deosebită şi-l doreşte. De asemenea, a fost iniţiată în 2008, manifestarea „Mărie, dragă Mărie” de largă audienţă populară. Câştigătorii concursului „Cântece de Mărie”: Marele premiu – Grupul vocal „Copiii de aur” cu melodia Mărie, poale ciurate; Premiul I, secţiunea solişti – Cătălina Bechiu şi Isabela Sicoe; Premiul I, secţiunea grup vocal – Grupul vocal Andrei Valer – Mureşan Melisa şi Grupul vocal „Dor de Munte”; Premiul II – Georgiana Ţuluţiu; Premiul III – Codruţ Galdău. În acest an, programul s-a derulat în locaţia din satul Cărpiniş în prezenţa a peste 6 mii de spectatori veniţi de pe toate plaiurile mioritice ale Ţării Moţilor iar eu personal nu am văzut la noi la moţi un aşa grandios program artistic şi cu atât de numeros public spectator cu excepţia „Târgului de la Găina din 1963 – peste 100,000 spectatori cu prezenţa Ansamblului „Ciocârlia”. Am remarcat prezenţa domnilor senator Alexandru Pereş, deputat Corneliu Olar, domnul subprefect Raul Tudoraşcu, consilieri judeţeni: Ionuţ Fulea şi Adrian Bendea, domnul primar Tiberiu Raţiu şi alţii. Prezentarea şi momentele vesele au fost efectuate de Ioan Seleşi, un adevărat continuator al umoriştilor Dem Rădulescu, Zenu Turdeanu şi Liviu Oros de odinioară. Programul a debutat cu un discurs volubil al domnului primar şi urarea de bun venit a publicului spectator şi petrecere frumoasă după care a urmat o şezătoare moţească cu participare de persoane vârstnice şi tinere, dansuri populare ale „copiilor de aur” ai Roşiei Montane sub oblăduirea doamnei instructor coregraf Oana Joldeş cu solişti, soliste şi un grup vocal bărbătesc de folclor „Dor de munte”, toate acestea acompaniate de orchestra „Dor” din Alba Iulia condusă de celebrul taragotist Alin Joldeş, soţul doamnei Oana Joldeş care a susţinut isonul tuturor melodiilor soliştilor şi dansatorilor autohtoni integrându-se cu succes şi în orchestrele artiştilor consacraţi. Nelipsite au fost şi dansurile de muzică uşoară cu celebrele valsuri de odinioară inclusiv „Valurile Dunării” de Johann Strauss executate tot de „Copiii de aur”.
Tot sub mandatul domnului primar Eugen Furdui a reînviat „Corul minerilor” cu matricea din perioadele interbelice reorganizate sub oblăduirea domnului profesor de muzică Gelu Muntea. Au participat corişti septuagenari şi mai tineri veniţi de pe locurile de unde au plecat interpretând melodii specifice mineritului, melodii patriotice şi dedicate martirilor şi tribunilor neamului. Comunitatea romilor din Dăroaia a fost reprezentată de mai multe perechi de dansatori sub oblăduirea doamnei învăţătoare Rodica Bătrăna iar trupa de karate condusă de instructoarea Viviana Tripon a impresionat publicul spectator. De asemenea, s-a desfăşurat un concurs de interpretare a folclorului cu opt solişti şi soliste cu denumirea „Mărie, dragă Mărie” jurizat de domnul Ionuţ Fulea, fiind premiaţi patru solişti. A fost organizată o tombolă unde câştigătorilor le-au fost acordate zece obiecte de uz casnic iar la tragerea la sorţi într-o totală transparenţă a domnului primar Eugen Furdui şi a doamnei director cu relaţii cu publicul ale Gold Corporation, ing. Elena Lorincz cele mai consistente fiind premiul I, II şi III, conţinând un televizor LCD, combină frigorifică şi maşină de spălat. De remarcat că 30 de cupluri cu peste 50 de ani de căsnicie au fost distinse cu diplome de onoare şi suma de 500 lei de cuplu şi urările de multă sănătate şi succes în viaţă acestora şi tuturor Măriilor adresate de domnul primar şi doamna ing. Elena Lorincz.
Din partea oraşului Abrud s-a prezentat echipa de fotbal (copii) „Viitorul” care la Braşov a fost premiată cu premiul I din 238 de echipe de la nivel naţional avându-l ca antrenor pe domnul profesor Costică Morar. Pentru impresionarea şi animaţia publicului spectator spre final au evoluat valoroşii interpreţi de folclor Ionuţ Fulea, Sava Negrean Brudaşcu, Dinu Iancu Sălăgeanu, Mirela Petrean (originară din Lipova, judeţul Arad, care şi-a dovedit notorietatea artistică cu orchestra de mare virtuozitate de interpretare a melodiilor bănăţene, arădene, mehedinţene, sârbe, olteneşti şi melodii de neuitat a celebrei Maria Tănase). Pentru tineretul iubitor de muzică uşoară a prezentat un frumos program formaţia Direcţia 5, programul încheindu-se cu melodii interpretate de Sandu Ciorba din Câmpia Turzii.
Manifestarea a luat sfârşit noaptea la unu şi treizeci de minute. Sufletul organizării spectacolului a fost domnul primar Eugen Furdui iar deservirea impecabilă a oaspeţilor şi invitaţilor a fost asigurată de dnii Cristian Jurcă şi Călin Paven. Sponsorizarea a fost asigurată de compania Gold Corporation care a distribuit câteva sute de bonuri de masă. Toată stima pentru domnul primar Eugen Furdui şi Eurogold Corporation din partea publicului spectator care a declarat că nu a fost o simplă manifestare, acest spectacol fiind definit de unii chiar festival artistic.
Mihai SICOE
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț
Accident MORTAL pe DN 75, la Lupșa: Șoferul vinovat a fugit de la locul faptei. Bărbatul DECEDAT a fost găsit în șanț Un accident mortal a avut loc vineri seara la Lupșa, în județul Alba. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului. Citește și: ACCIDENT rutier la Sebeșel: O vârstnică din Alba a ajuns […]