Toți medicii de familie ar putea profesa, la cerere, și după împlinirea vârstei de pensionare – proiect adoptat de Senat
Potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Senat, toți medicii de familie ar putea profesa, la cerere, și după ce împlinesc vârsta de pensionare. Pentru a produce efecte, actul normativ trebuie să fie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.
Varsta de pensionare a medicilor este de 65 de ani, indiferent de sex, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Totusi, medicilor de familie din mediul rural le este permis, la cerere, sa profeseze dupa ce implinesc 65 de ani.
Prevederea aceasta va fi modificata astfel incat si medicii de familie din mediul urban sa poata sa beneficieze de ea, stabileste o propunere legislativa adoptata marti de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.
„Prin exceptie (…), medicii titulari ai cabinetelor de medicina de familie, care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene, isi pot continua activitatea in aceleasi conditii, dupa implinirea varstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana si de Colegiul Medicilor din Romania, prin colegiile judetene ale medicilor, pe baza certificatului de sanatate”, scrie in proiectul de act normativ care va modifica Legea sanatatii daca va trece si de votul final al Camerei Deputatilor.
In expunerea de motive a proiectului, initiatorii arata ca deficitul de doctori este o problema la nivel national, indiferent de mediul de activitate, astfel ca discriminarea medicilor de familie din mediul urban trebuie eliminata: „Tinand cont ca deficitul de medici nu este numai in mediul rural, ci si in mediul urban – si mai ales in «urban mic» –, iar acest deficit se va accentua, propunem modificarea legii in sensul de a permite si medicilor din mediul urban sa beneficieze de aceleasi conditii ca cei din mediul rural”.
In prezent, nu doar medicii de familie din mediul rural pot sa profeseze si dupa implinirea varstei de pensionare. De exemplu, medicii care au peste 65 de ani pot sa se angajeze in unitatile sanitare private. Totodata, acestia isi pot continua activitatea in unitatile sanitare publice cu deficit de personal medical sau in unitatile sanitare publice din zonele defavorizate. (V.N.)
Sursa Avocatnet
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
FOTO | Raliu de ocazie: Șofer prins conducând cu 223 de kilometri pe oră, pe autostrada A1: Ce sancțiune a primit
Raliu de ocazie: Șofer prins conducând cu 223 de kilometri pe oră, pe autostrada A1: Ce sancțiune a primit Un şofer a fost prins când conducea pe autostrada A1, pe sensul Lugoj-Deva, cu viteza de 223 de kilometri pe oră. Conducătorul auto vitezoman a fost amendat şi a rămas fără permisul auto pentru 4 luni. […]