Toaleta-muzeu din Alba Iulia, cea mai scumpă din România, nu se autofinanțează. Cheltuielile depășesc cu mult încasările
Cea mai scumpă toaletă publică din România, a cărei investiție a fost estimată la aproximativ 400.000 de euro, nu se autofinanțează din taxa de intrare.
În 5 luni, mai – septembrie, totalul cheltuielilor s-au ridicat la 74.881 de lei, în vreme încasările au fost doar de 41.514 de lei.
Cele mai mari încasări au fost înregistrate în luna august, 13.171 de lei, însă, și atunci, toaleta nu s-a autofinanțat, deoarece cheltuielile s-au ridicat la 17.150 de lei: 2.080 de lei pentru materialele de curățenie, 4.120 de lei pentru plata facturii la energia electrică, 1.030 de lei pentru plata apei, iar 9.920 de lei pentru prestările de servicii.
Grupul este administrat de o firmă privată – Total Clining – și funcționează din februarie 2015, zilnic, între orele 10.00-20.00. Taxa de intrare este 1 leu.
În luna mai, totalul cheltuielilor s-au ridicat la 13.492 de lei în vreme ce încasările au fost de 5.734 de lei; în iunie, cheltuielile au fost de 14.901 de lei, iar încasările de 8.425 de lei; în iulie, cheltuielile s-au ridicat la 15.163 de lei, iar încasările doar la 8.068 de lei; în septembrie, cheltuielile s-au ridicat la 14.175 de lei, iar încasările la 6.116 de lei.
Un calcul simplu arată că, pentru a se autofinanța și pentru a produce puțin profit, prețul de intrare ar trebui să fie 2 lei, în condițiile în care se presupune că ar fi utilizată de același număr de persoane.
Toaleta publică din Cetatea Alba Carolina expune un zid medieval adiacent Palatului Princiar și a fost amenajată din fonduri europene. Modernizarea grupului sanitar, și investiția de 400.000 de euro, a fost determinată, nu de nevoile sociale, ci de punerea în valoare a fostei magazii de făină care datează din secolele XII-XIII.
Grupul sanitar este compus din mai multe încăperi printre care cameră tehnică, de serviciu, toaletă pentru bărbați, pentru femei și pentru persoane cu handicap. În total au fost amenajate 12 toalete, 6 destinate femeilor şi 6 bărbaţilor, două toalete speciale pentru persoane cu handicap, un spaţiu destinat exclusiv părinţilor şi bebeluşilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
Județul Alba, campion la cadastrarea proprietăților: Care sunt comunele din județ cadastrate integral
Județul Alba, campion la cadastrarea proprietăților: Care sunt comunele din județ cadastrate integral Județul Alba are 13 UAT-uri cadastrate integral, dintre care 7 au beneficiat de fonduri europene, prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat până la finalul anului 2024 prin […]