Tichete educaționale de 500 de lei pentru școlari: Care sunt condițiile de acordare și până cnd pot fi depuse dosarele de înscriere
Tichete educaționale de 500 de lei pentru școlari: Care sunt condițiile de acordare și până cnd pot fi depuse dosarele de înscriere
În anul 2023, părinții au oportunitatea de a solicita tichete educaționale în valoare de 500 de lei pentru sprijinul educației copiilor lor. Conform proiectului de ordonanță de urgență (OUG) discutat joi, 12 octombrie, la Guvern, cererile pentru aceste tichete vor putea fi depuse electronic la școli de către părinții îndreptățiți până la data de 26 octombrie, adică în două săptămâni.
Modelul de cerere care va fi comunicat părinților pentru completare va fi aprobat până cel târziu la data de 22 octombrie.
De menționat că 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, sunt așteptați să beneficieze de aceste tichete în anul școlar 2023-2024, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.
Inițial, într-o variantă anterioară a proiectului de OUG pusă în consultare publică pe 9 septembrie de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), termenul limită pentru depunerea cererilor era stabilit pentru 5 octombrie.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că noul an școlar a început deja, pe 11 septembrie, elevii care au cea mai mare nevoie de aceste tichete nu au primit încă sprijinul financiar. Distribuția tichetelor va începe în cel mai bun caz la cel puțin două săptămâni după termenul limită de 26 octombrie.
Proiectul de OUG specifică că sprijinul principal constă într-o sumă de 500 de lei, care se acordă o singură dată în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023-2024.
Condițiile de eligibilitate și beneficiarii potențiali sunt:
- Copiii din învățământul de stat preșcolar care îndeplinesc criteriile pentru obținerea sprijinului educațional și provin din familii defavorizate.
- Copiii din învățământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare și provin din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie nu depășește 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
- Copiii din învățământul de stat gimnazial care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare și provin din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie nu depășește 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
Sprijinul acordat prin aceste tichete poate include măsuri de educație cu privire la încurajarea frecventării școlii, asigurarea igienei corporale și a locuinței, orientare școlară și/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaționale și culturale.
Verificarea eligibilității și a veniturilor se va face cu ajutorul datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) și ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, se va utiliza Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru transmiterea datelor, astfel încât să se poată alcătui o listă inițială și ulterior una finală a beneficiarilor.
Este important de menționat că acesta este un proiect de ordonanță și procedurile exacte vor fi stabilite după publicarea formei finale a ordonanței în Monitorul Oficial.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii