Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tichete culturale de 220 lei/lună în 2025: Cine beneficiază și cum pot fi utilizate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tichete culturale de 220 lei/lună în 2025: Cine beneficiază și cum pot fi utilizate

Ministerul Finanțelor a propus recent majorarea valorii tichetelor culturale acordate angajaților, ca urmare a indexării cu indicele inflației pentru perioada ianuarie 2019 – iulie 2024. Astfel, valoarea maximă a tichetelor culturale va fi de 220 lei pe lună sau 440 lei per eveniment, conform unui proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, fie lunar, fie ocazional, pentru achitarea contravalorii unor bunuri și servicii culturale. Acestea includ abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale și filme. Introduse prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, tichetele culturale au fost menite să încurajeze consumul de produse și servicii culturale în rândul populației.

Conform proiectului de ordin, valorile nominale indexate se vor aplica începând cu luna octombrie a semestrului II al anului 2024 și vor fi valabile și pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie și martie 2025. Astfel, angajații vor putea beneficia de tichete culturale în valoare de până la 220 lei lunar sau 440 lei per eveniment în aceste perioade.

Citește și: Prima de carieră didactică 2025: Pe ce se pot cheltuii banii de pe carduri

Indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică pentru perioada ianuarie 2019 – iulie 2024 este de 145,84%. Aplicând acest indice la valorile inițiale ale tichetelor culturale (150 lei pentru tichetele lunare și 300 lei pentru cele ocazionale), rezultă valori indexate de 218,76 lei, respectiv 437,52 lei.

Conform prevederilor legale, aceste sume se rotunjesc din 10 în 10 lei, rezultând astfel valorile de 220 lei/lună și 440 lei/eveniment.

Tichetele culturale pot fi acordate tuturor angajaților, atât din sectorul public, cât și din cel privat, în funcție de politica fiecărui angajator. Acestea reprezintă un beneficiu extra-salarial care poate contribui la îmbunătățirea calității vieții angajaților și la creșterea accesului acestora la diverse activități culturale.

Pe lângă faptul că facilitează accesul la o gamă variată de produse și servicii culturale, tichetele culturale au și avantaje fiscale atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Pentru angajatori, sumele acordate sub formă de tichete culturale sunt deductibile fiscal, iar pentru angajați, acestea nu sunt impozabile, în limita plafonului stabilit de lege.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali

Ziarul Unirea

Publicat

în

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local Cu toate că poate părea greu de crezut, cel mai consecvent și eficient susțînător și promotor al turismului local de până acum a fost chiar populația Municipiului Alba Iulia. Contrar așteptărilor, cei care adus un […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea