Teleormanul conduce detașat la ajutoare sociale. Județul Alba în top pe Transilvania
Numărul beneficiarilor de ajutor social pentru completarea venitului până la nivelul minim garantat este destul de redus în România, 1% (circa 200.000) din populație beneficiind de acest sprijin, care în medie se situează la 275 de lei. Județele cu cea mai mare parte din populație care primește ajutor social sunt Teleorman cu 2,56% și Buzău cu 2,31% iar județul Alba, cu 1,09%, se află între primele 3, în topul pe Transilvania, după Mureș (1,14%) și Sălaj (1,14).
La extrema cealaltă, la nivel național, din București doar 0,01% beneficiază de venitul minim garantat, iar din Transilvania cxele mai mici procente sunt în Timiș (0,24%) și Cluj (0,41%).
Venitul minim garantat este una dintre formele de ajutor social acordate de stat, printre care se regăsesc și alocația pentru susținerea familiei (pentru familii cu venituri mici și copii), precum și ajutorul de încălzire (persoanelor/familiilor cu venituri mici doar pe perioada iernii).
Unii economiști consideră că ajutoarele sociale nu sunt condiționate suficient și demotivează persoane apte de muncă, în special din mediul rural, să caute să se angajeze. În prezent, șomajul se află aproape de minimul istoric și tot mai multe companii se plâng că nu mai găsesc suficienți angajați.
Potrivit datelor pentru luna septembrie, județele cu cea mai ridicată pondere a beneficiarilor de ajutor pentru venitul garantat în total populație sunt Teleorman (2,56%), Buzău (2,3%), Mehedinți (2,18%) și Vaslui (2%). Diferențele față de medie nu sunt mari, însă, în general, județele care se situează peste nivelul de 1% sunt din cele din zone mai puțin dezvoltate, din sudul sau estul țării, în timp ce județele din Vest, Ilfov și București au cea mai redusă pondere de persoane care primesc ajutor pentru venitul minim garantat.
Astfel, din București doar 0,01% din populație beneficiază de acest tip de ajutor social, urmat de Timiș (0,23%), Ilfov (0,37%) și Cluj (0,41%).
În top zece după valoarea medie a ajutorului se află Sălaj, Brașov, Mureș, Bihor, Satu-Mare, Suceava, Harghita, Vaslui și Covasna. Cele mai mici ajutoare sociale pentru venitul minim garantat sunt în București, cu o medie de numai 208 lei.
Sursa: profit.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale, alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor
Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale, alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor Cardurile sociale vor fi alimentate luna viitoare cu prima tranşă de bani. Voucherele pentru alimente vor fi încărcate cu 125 de lei, pentru prima dată în acest an. În 2025, programul „Sprijin pentru România” continuă să […]
ANAF vine în sprijinul medicilor: Broșură și seminarii pentru fiscalizarea corectă a veniturilor
ANAF vine în sprijinul medicilor: Broșură și seminarii pentru fiscalizarea corectă a veniturilor În contextul derulării unui nou program de conformare, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat o broșură dedicată medicilor, la nivel national, care vizează medicii înregistrați sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care au venituri din asistență medicală […]
VIDEO | Anamaria Gavrilă îi numește ”câini” și ”teroriști” pe jurnaliști. Șefa POT anunță o lege pentru plata de la buget a presei ”friendly”
Anamaria Gavrilă îi numește ”câini” și ”teroriști” pe jurnaliști. Șefa POT anunță o lege pentru plata de la buget a presei ”friendly” Anamaria Gavrilă, șefa POT, a spus miercuri, 7 mai 2025, că va face o lege pentru a-i plăti pe jurnaliștii pe care îi consideră „friendly” sau prietenoși de la bugetul de stat, pentru […]