Taximetria ilegală poate fi amendată cu până la 5.000 de lei încă de la prima abatere
Cei care transportă persoane fără autorizațiile impuse de legislația taximetriei, contra-cost, pot fi de azi sancționați mult mai ușor, de la prima abatere, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de puțină vreme. Sancționarea mai ușoară a taximetriei ilegale, fără să fie nevoie să se dovedească faptele repetate, a mai fost propusă și anul trecut, și în 2017, dar respectivele proiecte nu au ajuns niciodată să fie adoptate de Guvern.
Pentru că legislația taximetriei a stabilit ani la rândul că e nevoie de mai multe abateri pentru ca un transportator de persoane neautorizat să fie sancționat, reprezentanții transportatorilor din România au cerut în mod repetat ca legea să se modifice și să se sancționeze și abaterile singulare.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2019 pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum și de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere aduce, de azi, schimbarea mult cerută de transportatori: cei care fac taximetrie ilegală pot fi sancționați și dacă n-au fost surprinși în mod repetat făcând asta, amenda putându-se da la oricare abatere. Este a treia încercare de ordonanță cu acest obiect (și singura care a trecut, evident), după ce proiectele depuse în 2017 și în 2018 au rămas doar la stadiul de propunere.
Concret, o amendă de la 1.000 la 5.000 de lei poate fi dată celor care fac taximetrie cu încălcarea legii:” (…) persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3) (adică fără autorizare de transport persoane/mărfuri, obținută în condițiile Legii taximetriei – n.red.)” este prevederea în vigoare, de azi, în Legea taximetriei. Schimbarea adusă de OUG este eliminarea din acest text de lege citat a sintagmei „în mod repetat”, care exista până acum în articolul respectiv.
Practic, fără această modificare, cei care fac transport de persoane fără autorizație valabilă puteau fi sancționați doar dacă se constata de mai multe ori că fac asta. Așa se face că, de foarte multe ori, pentru organele de control era aproape imposibil să demonstreze caracterul repetat al faptei de transport fără autorizație.
Modificarea care s-a produs azi în Legea taximetriei presupune nu doar că cei care fac taximetrie ilegal devin mult mai ușor de sancționat, dar pot să primească amenda respectivă de fiecare dată când sunt prinși, chiar și în două zile consecutive.
Eliminarea sintagmei „în mod repetat” din textul de lege este una dintre principalele revendicări ale reprezentanților transportatorilor români, în contextul nemulțumirilor legate de funcționarea neautorizată a serviciului Uber și a celor similare.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție
TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca cei care încă mai […]
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați
Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?
Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]