Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”
Taxe pe salariu 2025 în România, cu mult peste media regiunii, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană: „Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”
„Știai că statul îți ia 70% din veniturile lunare?”, se întreabă deloc retoric economistul Radu Georgescu, într-un amplu comentariu care explică modul cum acest lucru afectează majoritatea populației, lipsită de puterea de a influența legislația fiscală.
În debutul comentariului său, economistul explică cum au apărut în istorie cele mai importante taxe. Dar și faptul că sistemul fiscal modern a fost construit pe „o serie de invenții ale statului, care au transformat munca, consumul și proprietatea în surse principale de venit pentru guverne”.
Citește și: Taxe și impozite locale 2025, la Alba Iulia: De la ce dată se pot plăti în ianuarie. Bonificații și modalități de plată
În România, taxele salariale reprezintă 42% din venituri, adică mult peste media regiunii de 34,8% din 2023. Ungaria, de exemplu, are taxe salariale de 41,2%, Polonia de 34,3%, iar Bulgaria de 24,9%, potrivit datelor colectate de Uniunea Europeană.
A numit-o TVA. Wow. Stai un pic. Statul îți ia impozit pe venit. Iar din venitul net începi să plătești o altă taxă??
Când au văzut aceasta taxa, americanii au spus ca TVA-ul este o taxa stupidă. Americanii nu au TVA.
În România taxele pe consum ( TVA, accize) sunt în jur de 25%”, notează Radu Georgescu.
O altă invenție a statului ar fi taxele pe proprietăți și bunuri După ce plătești impozit pe venit și TVA la achiziții, statul aplică alte taxe pe case, terenuri și mașini. Însă, nu toată populația le plătește, ci numai unii cetățeni.
„Din venitul net plătești o altă taxă, TVA, atunci când cumperi bunuri. Și statul vine și îți ia alte taxe după ce ai cumparat bunurile?? Partea haioasă este ca aceste reguli nu se aplică pentru toată lumea”, mai observă economistul. Astfel, oamenii sunt taxați de mai multe ori pentru același venit sau bun pe care îl posedă.
Taxa pe stâlp, exemplul perfect de lobby fiscal
În opinia lui, Radu Georgescu, controversata „taxă pe stâlp”, o taxă aplicată marilor companii din energie și telecomunicații pentru active precum schele petroliere și stâlpi de telecomunicații, este un exemplu clasic de lobby fiscal.
„Acum 3 zile s-au crescut taxele pentru peste 2 milioane de oameni și pentru peste 700.000 de companii. Dar cel mai mult se vorbește despre „taxa pe stalp”. Acest lucru se întâmplă deoarece această taxă impactează cel mai mult marile firme din energie și telecomunicații. Iar aceste firme au puterea financiară pentru a face lobby fiscal. O putere financiară infinit mai mare decat cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii”, mai observă Radu Georgesc.
Expertul remarcă ironic că aceste companii gigant străine fac lobby pentru propriile interese, nu și pentru cele ale cetățenilor care le umplu conturile, de fapt.
„Partea și mai haioasă este că aceste firme mari nu fac lobby fiscal și pentru reducerea taxelor pentru cei 2 milioane de oameni și 700.000 de companii. Nu sunt interesate de acest subiect. Motivul este simplu.
Aceste firme nu plătesc taxele mărite pentru angajați. Și nu plătesc nici impozit pe dividende în România deoarece Codul Fiscal spune că firmele străine nu plătesc impozit pe dividende în România”, mai explică economistul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P. „S&P […]
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025 Vara 2025 s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de […]
Cum va fi vremea în România în următoarele 4 săptămâni: Temperaturi peste medie la începutul lunii iunie 2025
Cum va fi vremea în România în următoarele 4 săptămâni: Temperaturi peste medie la începutul lunii iunie 2025 În prima decadă a lui iunie 2025 temperaturile vor fi uşor peste cea obişnuită în această perioadă, anunță meteorologii. Administrația Națională de Meteorologie a comunicat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Citește și: VREMEA în România în mai […]