Taxa verde ar putea dispărea din factura pentru curent electric. Cu ce va fi înlocuită aceasta
Taxa verde ar putea dispărea din factura pentru curent electric. Autoritățile intenționează să modifice sistemul de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă și să desființeze, astfel, certificatele verzi, finanțate inclusiv de consumatorii casnici, în ale căror facturi este inclusă o taxă pentru acest sistem. Schema de sprijin va fi înlocuită cu un tarif fix pentru fiecarea categorie de producători de energie regenerabilă.
În prezent, producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit un număr de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii de energie sunt obligaţi să cumpere aceste certificate verzi, care sunt în final plătite de toţi consumatorii, inclusiv de populaţie, în factura finală. Această schemă funcţionează în România încă din anul 2005.
„Marţi, în Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, a fost pe ordinea de zi Legea de aprobare a OUG 24/2017, care a venit cu unele măsuri, marea majoritate în favoarea producătorilor de regenerabile, dar, după un an de aplicare, am ajuns la concluzia că nu şi-a atins scopul această ordonanţă, iar, prin legea de aprobare, există posibilitatea să corectăm sau să venim cu noi modificări. Sens în care încă din decembrie ANRE a început discuţiile cu producătorii de energie regenerabilă şi în februarie – începutul lui martie am formulat mai multe amendamente la această OUG”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Unul dintre amendamente vizează trecerea la sistemul de tarife fixe, aşa-numitul sistem feed-in tariff, propunere cu care au fost de acord toţi cei consultaţi de ANRE, a susţinut Nagy-Bege.
„Printre propuneri a fost una agreată de majoritatea producătorilor sau pot să spun că de toţi cei cu care am vorbit noi, întrucât acest sistem de certificate verzi, care are totuşi nişte incertitudini, nu toţi producătorii reuşesc să-şi vândă certificatele verzi, iar veniturile din certificate verzi nu sunt uniform repartizate între producători şi vorbim de 800 de producători. Una dintre soluţii este să schimbăm această schemă de sprijin prin certificate verzi cu o schemă de feed-in tariff. Vom găsi un organism care să administreze schema, aşa cum este Transelectrica în cazul schemei de sprijin pentru cogenerare, care strânge banii de la furnizori pentru bonusurile de cogenerare”, a explicat vicepreşedintele ANRE.
Mai exact, ANRE va stabili pentru fiecare tehnologie şi sursă regenerabilă un preţ fix, care va fi asigurat şi va fi plătit periodic. „Deci nu va mai exista o piaţă a certificatelor verzi. Însă trebuie să facem calcule serioase cu privire la acest preţ fix”, a susţinut reprezentantul reglementatorului.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Călin Georgescu, la sediul IPJ Ilfov: „Când am vorbit despre apă ca bogăție naturală a românilor sistemul s-a năpustit asupra mea”
Călin Georgescu, la sediul IPJ Ilfov: „Când am vorbit despre apă ca bogăție naturală a românilor sistemul s-a năpustit asupra mea” Fostul candidat la președinție Călin Georgescu a ajuns din nou, miercuri, 23 iulie 2025, la sediul IPJ Ilfov, unde a semnat controlul judiciar. Citește și: Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, amendat cu […]
Investițiile din Programul „Anghel Saligny” nu îngheață: Cele aflate în stadii avansate vor primi în continuare finanțare
Investițiile din Programul „Anghel Saligny” nu îngheață: Cele aflate în stadii avansate vor primi în continuare finanțare Liderul PSD., Sorin Grideanu, a anunțat după ședința coaliției de guvernare de miercuri, 23 iulie 2025, că Programul „Anghel Saligny” nu îngheață. Citește și: Comunicat de presă | Corneliu Mureșan: Între populism și austeritate – Proiecte în valoare […]
Directorul CFR Călători după ce i s-a redus salariul de mii de euro cu 10%: „Să mor de foame?”
Directorul CFR Călători după ce i s-a redus salariul de mii de euro cu 10%: „Să mor de foame?” Salariul lui Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători, care se lăuda cu venituri de 11 mii de euro lunar net, scade cu 10%, ceea ce reprezintă circa 5.500 de lei. În schimb simplilor angajați li […]