Rămâi conectat

Actualitate

„TAXA NETFLIX”: Guvernul se pregătește să introducă o taxă pe filmele online. Cât vor plăti abonaţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

„TAXA NETFLIX”: Guvernul se pregătește să introducă o taxă pe filmele online. Cât vor plăti abonaţii

Guvernul se pregăteşte să introducă o taxă pe filmele online, estimând că 1,16 milioane de români folosesc astfel de platforme, ceea ce ar aduce la bugetul de stat venituri de circa 38 de milioane de lei.

Prin proiectul de lege se modifică şi se completează art. 13 şi art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, în sensul includerii la plata cotei de 3% din preţul operelor audiovizuale descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, prin furnizori de servicii massmedia audiovizuale la cerere, şi pentru a completa lista contribuţiilor Ja-Fondul cinematografic cu o contribuţie de 4% din veniturile obţinute din formă de abonament, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere.

Aceste modificări au fost incluse la propunerea Centrului Naţional al Cinematografiei şi au în vedere faptul că principiile directivei AVMS aşa cum a fost aprobată în 2010, au la bază şi promovarea operelor audiovizuale europene prin programul de radiodifuziune, dar şi prin includerea posibilităţii contribuţiei financiare a radiodifuzorilor în producţia naţională a operelor audiovizuale.

Urmărind acest principiu, prin extinderea domeniului de aplicabilitate a directivei, revizuite în 2018, către furnizorii de servicii media non-lineare se extinde şi posibilitatea ca un stat membru să prevadă aplicarea principiului contribuţiei la producţia naţională de către aceştia în special în statele, unde finanţarea producţiei este bazată parţial sau integral pe contribuţii ale actorilor din piaţa audiovizuale.

În România, finanţarea producţiei cinematografice se realizează în baza Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia şi unde art. 13 din acest act normativ prevede diferitele contribuţii financiare ale actorilor audiovizuali la Fondul cinematografic.

Conform datelor puse la dispoziţie de către Observatorul Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă. Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a amintit miercuri că Guvernul s-a angajat în faţa românilor că nu va introduce nicio nouă taxă.

„Nu vom introduce taxe noi” ne zicea acelaşi politician care ne zicea şi „PNL nu va negocia cu cel mai mare duşman al poporului român. A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român” sau „Votează PNL ca să scapi de PSD”.

În România vom avea, deci, o nouă taxă. O taxă de 4% pe abonamentele de Netflix, de fapt asupra tuturor platformelor de filme şi seriale şi încă o altă taxă de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost.

O să ne spună guvernul că este vorba de o obligaţie impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noştri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 ţări nu există taxa asta. În alte ţări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care îşi zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare.

România are deja una din cele mai mari poveri fiscale pe muncă, mai ales pe salariile mici. Statul ia aproape jumătate din venitul unei persoane prin taxe şi impozite. Şi nu se opreşte la asta, mai culege din munca noastră şi alte taxe cum ar fi TVA şi accize. Singurul lucru care lipsea era să ne taxeze şi relaxarea de la sfârşitul săptămânii.

O să ne spună că de fapt nu taxează cetăţenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clienţii care plătesc, evident. Şi ghiciţi unde se duc? Fix la celebrul şi netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Naţional de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro.

Din păcate, asta înţeleg politrucii din România prin “liberalism”: un stat tot mai mare din munca unui român tot mai sărăcit”, susţine Claudiu Năsui.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea