Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Tarifele medico-legale pentru testele de paternitate, înjumătățite

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un proiect legislativ va actualiza tarifele practicate de laboratoarele de medicină legală pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale. Unele preţuri vor fi majorate, altele vor fi diminuate, iar în concordanţă cu vremurile, pe lista analizelor vor apărea noi servicii cu decontare de organele de urmărire penală sau de instanţele judecătoreşti. Tarifele prestaţiilor efectuate de serviciile de medicină legală din ţară nu au mai fost modificate din anul 2006.

Conform noului proiect legislativ, se vor înjumătăți țaxele pentru stabilirea paternității (examenul serologic al sistemului HLA în expertiza filiației, tarif pentru 3 persoane (mamă, copil, presupus tată), de la 3600 de lei la 1800 de lei.  Costul expertizei medico-legale a capacităţii de procreare (total) scade de la 216 lei la 150 de lei. Screeningul pentru prezența drogurilor (determinări orientative cu kit immunoassay) fără confirmare prin metode certificate va costa 200 de lei. Screening-ul toxicologic complex din eșantioane biologice pentru determinarea prezenței drogurilor/medicamentelor (extracție, purificare, screening GC-MS,HPLC) va costa 1000 de lei.

Screeningul serologic pentru anti HIV1/2, anti HBs, antiHBC (teste rapide) (tarif pentru pachetul de testări)  va costa 60 de lei. Până acum, determinările imunologice de tip ELISA costau 180 lei. Determinarea concentraţiei de alcool etilic în sânge/urină crește de la 80 de lei la 100 de lei. “Această structurare se impunea ca o necesitate pentru perioada următoare, avându-se în vedere neînțelegerile apărute între instituţii, privind plata cheltuielilor necesare pentru efectuarea constatărilor, expertizelor, autopsiilor, precum şi a altor lucrări medico-legale dispuse de organele de urmărire penală sau de instanțele judecătoreşti, cheltuieli care se suportă în condițiile legii de instanțele judecătoreşti, de structurile din Ministerul Public şi din cele ale Ministerului Afacerilor Interne. Având în vedere statisticile ce relevă o creștere a consumului de droguri la nivelul țării noastre, precum şi cererile organelor de justiţie, s-a introdus şi tariful pentru determinarea drogurilor în sânge şi în urină. Sperăm ca prin efectuarea acestei expertize să avem o evaluare reală a consumului de stupefiante la nivel de țară”, se arată în proiectul legis­lativ supus, pentru 10 zile, dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, potrivit actului normativ, se impune o actualizare pentru armonizarea cu prevederile noului Cod penal (Legea nr.286/2009) aflat în vigoare începând cu 20 mai 2014 şi ale Codului de procedură penală (Legea nr.135/2010) aflat în vigoare începând cu 7 februarie 2010, mai ales în ceea ce privește reformularea denumirilor unor prestaţii, introducerea unor prestații noi și eliminarea unor prestaţii depăşite din punct de vedere ştiinţific sau


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare

Bera Larisa

Publicat

în

Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare Specialiștii recomandă minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților. Sportul are beneficii asupra dezvoltării fizice și psihice a celor mici, contribuind la o creștere armonioasă și la construirea încrederii în sine. Printre sporturile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea