Tânăr din Alba condamnat la închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului
Un accident rutier produs în noiembrie 2015, în comuna Lupșa, soldat cu moartea unei persoane, a ajuns după doi ani la prima decizie în instanța de judecată. Un tânăr în vârstă de 26 de ani (Adrian Nicolae A.) a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului.
Victima șoferului a fost un bărbat în vârstă de 57 de ani care se deplasa pe marginea șoselei, ca pieton. Chiar dacă inițial polițiștii au constatat că șoferul se afla sub influența băuturilor alcoolice, în final, prin rechizitoriu, respectiv în instanța de judecată, nu s-a mai reținut și această infracțiune. După ce a provocat accidentul, șoferul a părăsit locul și s-a întors cu un martor după o jumătate de oră, când au fost anunțate și autoritățile. Victima a fost transportată cu întârziere la spital, unde a și decedat, ca urmare a rănilor grave suferite.
Soluționarea cauzei s-a făcut în procedura recunoașterii vinovăției, inculpatul admițând integral acuzațiile ce i se aduc în declarația dată în fața instanței de fond. Accidentul a avut loc în 18 noiembrie 2015.
”Între orele 20.30 – 20.50, numitul R.V. s-a deplasat din centrul comunei Lupșa, în calitate de pieton, pe partea stângă a DN 75, cu intenția de a se deplasa la domiciliu. Când a ajuns în dreptul unui imobil a fost acroșat de un autovehicul, fiind proiectat în afara părții carosabile.
Imediat după producerea accidentului rutier A. N. A. a plecat de la locul faptei conducând în continuare autoturismul pe DN 75, iar când a ajuns lângă magazinul sătesc din comuna Lupșa, a virat stânga pe un drum vicinal, cu intenția de a se deplasa la domiciliu. La momentul în care a ajuns în acest punct, inculpatul a observat că parbrizul de la autoturism era spart, situație care confirmă că anterior acesta a fost implicat într-un accident rutier, dar cu toate acestea și-a continuat deplasarea fără a se interesa de urmările produse. La magazinul sătesc acesta a oprit autoturismul și s-a întâlnit cu martorul B.N.L., căruia i-a spus că a acroșat o persoană cu autoturismul, nu știe cine este aceasta și n-a observat-o la fața locului”, se afirmă în dispozitivul deciziei de la Judecătoria Cîmpeni.
*Indicii temeinice anulate de un raport al IML Cluj-Napoca
În continuare, martorul s-a deplasat cu mașina proprie spre locul accidentului, dar nu s-a oprit și și-a continuat deplasarea urmând să se întâlnească, din nou, cu șoferul care a urcat în mașina acestuia.
Cei doi au observat din autoturism victima, care era căzută în afara carosabilului, dar nu au coborât să-i acorde primul ajutor, și-au continuat deplasarea până la domiciliul autorului accidentului, unde acesta a coborât și a intrat în curtea locuinței. La reîntoarcere, în jurul orei 21.17, la aproximativ 35-40 minute după producerea accidentului, martorul a sunat la 112 și a anunțat ce s-a întâmplat. La fața locului, acesta i-a relatat verbal unui polițist că autorul accidentului este Adrian Nicolae A.
După ce a fost depistat la domiciliul său, bărbatul care a provocat accidentul a fost testat pentru consum de alcool rezultând valoarea de 0,69 mgr./litru în aerul expirat, ”existând indicii temeinice că acesta a săvârșit infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”. Totodată, acestuia i-au fost recoltate doua mostre biologice de sânge la Spitalul Orășenesc Cîmpeni, care au stabilit că șoferul a avut o alcoolemie de 1,35 gr. la mie, la prima și 1,20 gr. la mie, la cea de-a doua probă.
”În privința acuzației care vizează fapta prev. de art 336 alin. 1 Cp din rechizitorul Parchetului (conducerea unui vehicul sub influența alcoolului – n. r.) s-a dispus clasarea cauzei. Pentru a dispune o astfel de soluție, procurorul a avut în vedere și concluziile unui raport de expertiză care s-a întocmit în cauză de către IML Cluj-Napoca și din care rezultă că nu se poate întocmi un raport pentru estimarea retroactivă a alcoolului întrucât rezultă un consum de alcool atât înainte, dar și după accidentul rutier”, se mai susține în document.
Șoferul a fost reținut, iar ulterior instanța a emis pe numele acestuia un mandat de arest preventiv.
”Apreciindu-se că scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia, pedeapsa este închisoarea de cel mult 3 ani, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior și și-a manifestat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere stabilind termen de 3 ani și 6 luni”, astfel a apreciat magistratul cu privire la aplicarea pedepsei.
Inculpatul va presta un număr de 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Hotărârea Judecătoriei Cîmpeni a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, unde procesul va începe în 22 februarie 2018.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]