Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Tabăra de restaurare a arhitecturii tradiționale la Roșia Montană. Participarea este gratuită!

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Perioada: 1 – 10 august 2014. Locul de desfăşurare: sat Corna, comuna Roşia Montană, Jud. Alba, România

Context şi conţinut: 

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

satul-Rosia-Montana-vazut-din-masivul-VaidoaiaSatul Corna este amplasamentul iazului de decantare al cianurii din proiectul minier de exploatare a aurului de la Roșia Montana.  Satul  Corna traiește de 15 ani sub amenințarea începerii proiectului minier al companiei Roșia Montană Gold Corporation, care intenționeaza să exploateze masiv și rapid aurul, cu distrugeri iremediabile ale mediului, patrimoniului istoric, arheologic, arhitectura,cultural și urbanistic deținut de Roșia Montană. Peste jumatate din casele din Corna au fost deja demolate, fără ca proiectul minier să fie demarat iar demolările continuă, afectând grav patrimoniul cultural al zonei:  monumente istorice și de arhitectură (Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică de sec. XVIII, casele tradiționale), monumente ale naturii (Piatra Corbului),versantul sudic al Muntelui Carnic (protejat prin lege) străbătut de numeroase galerii dacice, romane și medievale, unele din ele vizitabile,situri arheologice valoroase (monumentul funerar circular roman de la Hop Gauri, mormintele de la Taul Cornei), 3 tauri -Taul Cartus, aflat la poalele muntelui de steril, Taul Gauri și Taul Cornei, acesta din urma fiind un valoros monument de arhitectura vernaculară și industrială. În acest context,  tabăra își propune documentarea si valorificarea patrimoniului cultural din satul  Corna și chiar promovarea lui prin intermediul materialelor informative (pliante, harti, brosuri) editate în timpul taberei.

Activitatea principală a proiectului este practica în restaurarea arhitecturii tradiționale prin lucrari de conservare-restaurare la clădiri tradiționale, relevee,  excursii de studiu, proiecții de filme, acțiuni  de documentare a obiectivelor  importante din Corna și promovarea lor in randul turistilor.

Tabăra de la Corna, Roșia Montana  se adresează studenţilor la arhitectura, istorie, foto,   tinerilor profesionişti în domeniul patrimoniului cultural dar si liceenilor, voluntarilor români sau străini doritori să contribuie la salvarea  zonei.

Obiective specifice:

1. Instruirea teoretică și practică a studenților participanți la tabară și promovarea lucrului în echipe interdisciplinare specifice arhitecturii în cadrul lucrărilor de conservare și restaurare a unei case tradiționale din Corna (restaurare caramida, piatra, moblier din lemn).

2. Amenajarea gospodăriei tradiționale miniere în scopul primirii turiștilor în zonă : organizarea informațiilor culese, editarea unui minighid al zonei, tipărirea de hărți și vederi care vor putea fi distribuite turiștilor.

3. Atragerea turiștilor în zonă prin intermediul unei campanii on-line desfășurată de voluntarii echipei “Salvati Roșia Montană »  și  « Fân Fest ».

Program :

30 iulie- sosirea participanților, foc de tabără

1-9 august – Cursuri teoretice și practice în restaurarea arhitecturii tradiționale prin lucrări de conservare-restaurare la clădiri tradiționale,  relevee, excursii de studiu, proiecții de filme, acțiuni  de documentare a patrimoniului cultural

10 august – închiderea taberei, deschiderea porților pentru participanții la festivalul Fân Fest

Perioada taberei a fost special aleasă pentru a da posibilitatea participanților sa rămână la Festivalul Fân Fest după terminarea ei (perioada de desfășurare a festivalului este 11-17 august).

Indrumători: arhitect Cristina Anghel (Asociatia R.Y.M.A.), arhitect Stefan Balici (Asociatia Arhitectura, Restaurare, Arheologie), Fidias Vasquez – restaurator  lemn si piatra.

Taxe, călătorie şi cazare:
Participarea la tabara este GRATUITA,  tabăra fiind parțial subvențională de către Odinul Arhitecților din România, filiala Transilvania.

Cazarea se va face în tabără de corturi: 8 locuri în cort de armată și restul în  corturile proprii ale participanţilor sau la cerere, contracost, la familiile din sat. Se asigură două mese pe zi, dimineaţa şi după amiaza.
Participanţii își vor organiza singuri călătoria la Alba Iulia, de unde se va pleca spre Corna cu autobuzul pe data de 31 iulie sau pot ajunge cu mașina direct în Corna. Detalii şi informaţii despre mijloace de transport în comun şi trasee pot fi oferite la cerere.

Participanţi:
Se pot înscrie la şcoală studenţi de la arhitectură, tineri profesionişti în domeniul patrimoniului cultural (în limita a 20 de locuri), liceeni și voluntari români sau străini (în limita a 5 locuri).

Limbile de lucru:
Limbile de lucru la şcoala de vară vor fi română şi engleză.

Înscrieri:
Vă rugăm să pregătiţi o scurtă motivare (2-3 randuri)  pentru participarea la această tabără şi să o expediaţi la adresa de contact de mai jos împreună cu un CV profesional.
[email protected]

Termen de înscriere:
Solicitările de înscriere in tabara de restaurare vor fi acceptate până în data de 24 iulie 2014.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii

Bera Larisa

Publicat

în

Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea