Susţinerea proiectelor culturale – prioritate pentru Comitetul de Iniţiativă „Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană”
Comitetul de Iniţiativă „Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană” a luat decizia, chiar la prima şedinţă de constituire din 25 septembrie 2011, de a susţine şi de intra în dialog permanent cu Consiliul Judeţean Alba pentru proiectele culturale pe care acesta le gestionează.
Participanţii în prima reuniune a Comitetului au apreciat drept crucială construirea Teatrului din Alba Iulia, ca punct de reper şi de închegare a tuturor manifestărilor culturale din oraş. Ei au declarat că sprijină în totalitate acest proiect şi îşi asumă, atât individual, cât şi în echipă, să facă orice efort – de lobby, administrativ, economic, politic – care să ducă la definitivarea teatrului şi chiar la grăbirea construcţiei lui.
De asemenea, membrii noului Comitet au salutat iniţiativele Consiliului Judeţean care deschid drumul unei vieţii culturale mai bogate în Alba Iulia. Totodată a fost apreciată nevoia de colaborare între autorităţi şi elitele culturale pentru a oferi treptat ceea ce s-ar putea numi o „educaţie” artistică a publicului albaiulian. Prezenţa activă şi interesată a cetăţenilor Alba Iuliei e necesară şi dorită, dincolo de o simplă susţinere declarativă.
De aceea, Consiliul Judeţean este văzut ca un partener permanent de dialog al Comitetului de Iniţiativă şi către el se vor îndrepta în timp, probabil, mai multe propuneri pe care autoritatea judeţeană ar trebui să le sprijine pentru a face posibil marele proiect din 2020.
S-a menţionat de către mai mulţi dintre cei prezenţi ideea de a face cât mai multe propuneri de evenimente culturale care să anime atât oraşul cât şi Cetatea. I-am cerut părerea pe acest subiect lui Florin Roman, promotor al iniţiativei „Alba Iulia 2020”, cel care a susţinut şi în trecut necesitatea unui mare festival cu care să se identifice oraşul până la momentul 2016 al desemnării Capitalei Culturale 2020. „Sunt mai multe idei. Eu am fost şi sunt susţinătorul ideii unui festival cultural internaţional, «Serbările vechii capitale». De asemenea, am spus-o şi acum, trebuie să avem ca public tinerii şi să promovăm forme de manifestare artistică şi culturală moderne, provocatoare, în spaţii neconvenţionale. Cetatea Alba Iulia trebuie să devină mai mult decât „piatră seacă”, trebuie să prindă viaţă şi culoare, iar asta o vor face cel mai bine tinerii veniţi de pretutindeni”.
Cu certitudine, noul Comitet a lansat deja o mulţime de idei şi a reunit oameni importanţi din Alba Iulia. Rămâne să vedem cât şi în ce măsură reuşim cu toţii, şi noi publicul, şi iniţiatorii, şi autorităţile, să ne ridicăm la nivelul unei idei atât de generoase precum transformarea Alba Iuliei în Capitală Culturală Europeană.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare în mediul online de ce nu este momentul de a investi în imobiliare și cum va fi posibil ca în următorii ani să vedem scăderi […]
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere ANM a emis luni, 21 aprilie 2025, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 21 aprilie – 4 mai 2025. Specialiştii anunţă vreme caldă, dar cu ploi și vijelii în extindere. […]
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului Săptămâna Luminată începe imediat după noaptea de Învierea Domnului, când creștinii ortodocși intră într-o perioadă specială, în care sunt îndemnați să se apropie mai mult de Dumnezeu și să ia o pauză de la treburile […]