STUDIU: Consumul a trei cafele pe zi reprezintă un beneficiu pentru sănătate
Potrivit unui nou studiu, consumul a trei cafele pe zi reprezintă mai degrabă un beneficiu pentru sănătate
Oamenii care beau trei până la patru cești de cafea pe zi este probabil să aibă mai mult de câștigat din punctul de vedere al sănătății decât de pierdut, prezentând riscuri mai scăzute de deces prematur și boli de inimă decât cei care se abțin, au declarat miercuri oamenii de știință, relatează Reuters.
Consumul de cafea este legat, de asemenea, de un risc mai scăzut de diabet, boli de ficat, demență și unele tipuri de cancer, a mai stabilit cercetarea, care pune cap la cap probe din peste 200 de studii anterioare.
Trei sau patru cești de cafea pe zi reprezintă un beneficiu pentru sănătate, susțin oamenii de știință, cu excepția femeilor care sunt însărcinate sau care prezintă un risc ridicat de fracturi.
Cafeaua este una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial. Pentru a-i înțelege mai bine efectele asupra sănătății, Robin Poole, specialistă în sănătate publică la Universitatea Southampton, a condus o echipă de cercetări care a efectuat o „analiză umbrelă” a 201 de studii care au la bază cercetări fundamentate pe observație și 17 studii bazate pe studii clinice în mai multe țări.
„A bea cafea pare un lucru sigur în cadrul rutinelor obișnuite de consum”, este concluzia la care a ajuns echipa condusă de Poole, publicată miercuri în British Medical Journal (BMJ) miercuri seară.
Consumul de cafea este legat de un risc mai scăzut de deces din toate cauzele, inclusiv boli de inimă. Cea mai mare reducere a riscului relativ de deces prematur se poate observa la persoanele care consumă trei cești pe zi, în comparație cu oamenii care nu consumă cafea.
Consumul a mai mult de trei cești de cafea pe zi nu a fost legat de efecte dăunătoare, dar beneficiile sunt mai puțin pronunțate.
Cafeaua a fost asociată și cu un risc mai scăzut pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată, endometrial, hepatic și de piele, precum și pentru diabet de tip 2, gută și litiază biliară.
Echipa lui Poole a precizat că, întrucât analiza sa a inclus în mare parte date provenite din observații, nu pot fi trase concluzii ferme de tip cauză-efect. Concluziile cercetării susțin însă alte studii și cercetări recente privind consumul de cafea, după cum observă oamenii de știință.
sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local Cu toate că poate părea greu de crezut, cel mai consecvent și eficient susțînător și promotor al turismului local de până acum a fost chiar populația Municipiului Alba Iulia. Contrar așteptărilor, cei care adus un […]
Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]