Știați? Cum au fost inventate notele muzicale și care este semnificația acestora în limba latină
Știați? Cum au fost inventate notele muzicale și care este semnificația acestora în limba latină
Celebrele reprezentări grafice ale sunetelor muzicale au o istorie interesantă și sunt strâns legate de limba latină. Cine a fost inventatorul a notelor, ce reprezintă pentru muzică, ceea ce literele reprezintă pentru vorbire, aflați mai jos.
În Evul Mediu, în Florența, Italia, un călugăr, pe nume Guido d’Arezzo, a reușit să dea nume notelor prin care se exprimă și muzicienii de astăzi. Acesta era profesor de muzică și conducătorul corului bisericesc. Guido a călătorit foarte mult prin Italia și a depus un efort considerabil pentru ca într-o zi să reușească să inventeze o cale mai simplă de învățare a melodiile necunoscute.
Astfel, notele muzicale s-au născut dintr-un imn medieval pe care interpreții de cantus planus îl invocau în cinstea protectorului lor, Sf. Ioan:
UT queant laxis
REsonare fibris
MIra gestorum
FAmuli tuorum
SOLve polluti
LAbii reatum
Sancte Ioannes
(Tradus din limba latină: „Pentru ca slujitorii tăi cu vocea ta să îți poată cânta faptele tale minunate, să curețe păcatul de buzele noastre spurcate, oh, Sf. Ioan”)
Numele tuturor notelor, cu excepția primului capăt cu un sunet vocal, este convenabil să le cântăm. Silaba ut este închisă și este imposibil să o cântăm ca alții. Prin urmare, numele primei note din octavă, ut, în secolul al XVI-lea a fost înlocuit de do (cel mai probabil, din cuvântul latin Dominus – Lord).
O interpretare modernă a numelor de note arată astfel:
Do – Dominus – Domnul;
Re – rerum – materie;
Mi – miraculum – un miracol;
Fa – planetariu familias – o familie de planete, adică. sistem solar;
Sol – solis – Soarele;
La – lactea via – Calea Lactee;
Si – siderae – rai.
Datorită autorității Guido, notațiunea scrisorii latine s-a stabilit ca fiind acceptată în general în Europa de Vest și rămâne până în prezent.
Printre altele, Guido are un mare merit în progresul părții scrise a notației muzicale. În timpul spectacolului corului, Guido a folosit mâna stângă pentru a indica note, îndoind articulațiile degetelor, el a indicat ce notă să ia la un moment dat.
Ulterior, Guido a început să noteze sunete cu note (din cuvântul latin nota – semn). Notele, pătrate eclozionate, erau așezate pe o scara compusă din patru linii paralele. Astăzi sunt cinci linii, iar notele sunt descrise într-un cerc, nu într-un pătrat, dar principiul introdus de Guido a rămas neschimbat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii