Rămâi conectat

Actualitate

„Statul se teme de stat”. Tot mai multe bănci refuză să finanțeze lucrări pe vestitul Anghel Saligny

Cezar Lancrajan

Publicat

în

„Statul se teme de stat”. Tot mai multe bănci refuză să finanțeze lucrări pe vestitul Anghel Saligny

Un subiect pe care nu-l văd in dezbaterea politică, cu toate că aduce în dificultate multe dintre companiile angajate în lucrări pe vestitul Anghel Saligny. Tot mai multe bănci refuză să finanțeaze firmele care au contractat lucrări în acest program guvernamental, iar în această ipostază marcată de reticență se afla, se pare, inclusiv CEC Bank, în care acționar majoritar e chiar statul român. Un semn care nu-mi spune altceva decât că statul se teme de stat. Și un prilej de a da o tendință în piața bancară.

Citește și: O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte

În toată preocuparea de a-i rezolva președintelui avion la scara și altor demnitari vile de protocol pe milioane de euro, o mulțime de firme de construcții și conexe acestui domeniu nu pot supraviețui. Ciudat e că, de fapt, tot economiile românilor, care constituie capitalul majoritar al băncilor, sunt duse spre excese și nu spre dezvoltare. Nu e nici un risc ca statul să garanteze servicii la butonieră aleșilor, dar e bai mare că a chemat la lucru o grămadă de firme care vor dispărea instant dacă n-au avut norocul să lucreze pentru vreun beneficiar cu rezerve bugetare.

În mod clar, fiecare instituție bancară are propriul sistem de evaluare a riscului, iar în acordarea oricărui credit sunt luați în calcul indicatori de bonitate. Așa e și firesc. Cel mai probabil, asocierile de firme ce dovedesc provizioane serioase nu sunt, neapărat, lipsite de interes pentru bănci. Dar sunt o mulțime de companii medii refuzate pentru că termenele de plată, în ciuda asumării unui termen de execuție real, nu sunt respectate de stat. Nu se fac recepții, adesea voit pentru că nu sunt bani, sau se ridică din umeri. Adică, firmele încasează greu, iar asta e un lucru deja știut în sistemul bancar. Prin urmare, scrisorile de garanție bancară sau capitalul de lucru acordate de bănci nu sunt oferite de teamă că ratele și angajamentele vor fi o problemă pentru agentul economic, în cel mai bun caz banii ar putea fi recuperați în sistem bullet, cu mari întârzieri.

Și sunt convins că rezultatul alegerilor, oricare ar fi el, nu va schimba nimic. Transmite Mihai Coșer.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea