Start în cursa pentru guvernare: Se pregătesc negocieri pentru formarea noului guvern
Start în cursa pentru guvernare: Se pregătesc negocieri pentru formarea noului guvern
Președintele Nicușor Dan își preia mandatul și se va intra în linie dreaptă pentru formarea unui nou guvern. Lucrurile sunt complicate și nimeni nu știe cum se vor sfârși negocierile, cine va fi premierul și dacă vom avea un executiv minoritar sau unul cu o majoritate care să îi dea posibilitatea să ia măsurile nepopulare care trebuie luate.
Citește și: Nicușor Dan preia oficial mandatul de președinte: Ceremonia de învestire, la Palatul Parlamentului. Cine va participa
În mod oficial doar PNL și USR vor să fie acum la guvernare, în timp ce PSD nu prea ar intra într-un guvern sub comandă liberală, iar UDMR și-a anunțat deja posibilii parteneri că ei nu vor să facă parte dintr-un guvern minoritar.
Negocierile vor fi incerte și din cauză că la PSD, PNL și USR avem a face cu conduceri interimare și deci și armonizarea pozițiilor în partide va lua un timp mai mare ca de obicei.
Încep negocierile pentru formarea noului guvern
Imediat ce va fi depus jurământul în fața plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului este de așteptat ca președintele Nicușor Dan să dea startul negocierilor.
Un prim pas va fi convocarea cât de repede a unor consultări cu partidele parlamentare în vederea luării la cunoștință de către președintele României a poziției fiecărui partid și a vedea o primă imagine de ansamblu.
De altfel, președintele Nicușor Dan a și anunțat deja că NU este interesat de instalarea neapărat a unui guvern nou la Palatul Victorie cât mai ales de stabilirea clară a unui program de guvernare în jurul căruia să se formeze noul executiv.
Abia după prima întâlnire când președintele va lua act de pozițiile partidelor și când partidele vor lua la cunoștință de exigențele președintelui se va trece la Etapa II – Negocierile interne din cadrul partidelor și stabilirea oficială a termenilor și pozițiilor.
Unde sunt în acest moment
PSD
Sub conducerea noului președinte interimar, Sorin Grindeanu, social-democrații sunt foarte rezervați la a intra într-un nou Executiv și mai ales unui sub comanda lui Ilie Bolojan, așa cum a anunțat președintele Nicușor Dan că ar fi prima lui opțiune, nu și decisivă.
În prima ședință a Consiliului Permanent Național majoritatea președinților filialelor PSD au susținut intrarea în opoziție. Poziția a fost apoi explicată de președintele Sorin Grindeanu ca fiind una de opoziție binevoitoare care va avea unele linii roșii pe care le va negocia cu noul guvern. În aceste condiții social-democrații ar da votul unui executiv minoritar în Parlament și ar susține măsuri chiar și nepopulare, dar anterior discutate.
Influentul primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că această ”opoziție binevoitoare” ar avea și un termen de grație de aproximativ un an.
Nu toți psd-iștii sunt pe aceleași poziții. Prim-vicepreședintele Daniel Băluță e de părere că situația țării e gravă și că România ar avea nevoie de un guvern cu majoritate în Parlamentul pentru măsurile care vor trebui luate.
Se pare că el nu e singurul de această părere și că unii social-democrați ar dori în continuare să beneficieze a acces la resurse la centru și în teritoriu unde accesul la prefecți le-ar ușura activitatea.
Negocierile interne încep chiar de azi, 26 mai 2025, cu ședința CNC al PSD.
PNL
Teoretic liberalii ar da noul premier, dacă ar fi să ne luăm după declarațiile președintelui Nicușor Dan făcute în campanie potrivit cărora și l-ar dori pe Ilie Bolojan ca prim-ministru. Declarațiile au fost apoi diluate prin adăugarea faptului că va vedea ce va ieși din negocierile cu partidele.
Liberalii însă au o mare problemă. Nu au câștigat alegerile de anul trecut și nu au nici efectivele parlamentare necesare pentru a clama ceva anume în ciuda zbaterilor din ultimele zile de a înregimenta oameni chiar și de la Partidul Oamenilor Tineri pentru a spori puterea de negociere pentru viitorul guvern și funcțiile care vor rezulta.
Nici coeziunea internă nu e prea fericită. Sunt acuzații grave lansate de unii lideri conform cărora ”mulți nu au tras deloc și chiar au boicotat campania electorală a lui Crin Antonescu”, candidatul oficial al Coaliției PNL-PSD-UDMR.
Este foarte probabil ca Ilie Bolojan revenit pe poziția de președinte interimar al PNL să își adjudece într-un congres organizat pe repede înainte conducerea definitivă și cu puteri sporite a PNL, dar și așa mandatul de premier nu îi va reveni prea ușor, deși liberalii îl vor sprijini pentru asta.
USR
Scăpați de ”problema Lasconi”, liderii USR se văd deja pe cai mari. Ei susțin că în cadrul negocierilor pentru noul executiv ar deține o poziție puternică și doar pentru faptul că Nicușor Dan le-a fost cândva șef și pentru că au schimbat la timp macazul în campanie făcând pârtie spre Cotroceni noului președinte.
Ei nu cer numai poziții puternice în noul Guvern: Justiția, Transporturile, Fondurile Europene și Dezvoltarea sau Mediul, ci clamează deja și susțineri pentru Primăria București.
Numai că zgomotul puternic venit din zona lor deranjează puternic la PNL, PSD și UDMR care îi văd ca pe niște intruși în zonă. Chiar și la Cotroceni nu place prea mult euforia oamenilor lui Fritz.
UDMR
Liderii Uniunii au cerut mereu și mereu de la încheierea operațiunilor electorale ca noul Guvern să fie unul puternic, cu sprijin consistent în Parlament.
Surse politice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că UDMR condiționează intrarea lor în noul Guvern de o susținerea parlamentară puternice și deci un executiv care să NU fie unul minoritar.
Dacă ar intra în noul Guvern oamenii lui Kelemen Hunor și-ar dori păstrarea Finanțelor și a Dezvoltării… eventual la schimb cu Mediul.
Zgomot de fond în Opoziție
AUR a anunțat clar că va face o opoziție dură noului Guvern și e de așteptat deci să intensifice lupta de guerilla parlamentară cu toate armele din dotare.
Este foarte posibil ca în viitorul apropiat senatori și deputați să părăsească AUR.
POT va face la fel cu efectivele de parlamentari rămase și sunt informații credibile că hemoragia deja declanșată de parlamentari va continua.
S.O.S. România va fi poate revelația. Va fi poate cel mai robust ca și activitate parlamentară și numai pentru că efectivele parlamentare au dovedit că sunt mai loiale conducerii partidului.
Grupul Minorităților Naționale (19 deputați), altele decât cea maghiară, va susține noul Executiv potrivit cu interesele fiecărei minorități în parte.
Se anunță deci câteva săptămâni de negocieri intense la capătul cărora vom afla nu doar cine va fi noul prim-ministru, ci și dacă vom avea un executiv puternic capabil să treacă țara prin durerile economice care deja se resimt. În caz contrar România va trebui să se pregătească de o perioadă de turbulențe politice majore.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Controale reintroduse la graniţele Schengen. LISTA țărilor afectate și ce trebuie să știe turiștii
Controale reintroduse la graniţele Schengen. LISTA țărilor afectate și ce trebuie să știe turiștii Mai multe țări din Spaţiul Schengen au reintrodus temporar controalele la frontierele interne în 2025, din cauza problemelor de securitate, migrație și sănătate. De la Spania la Suedia, iată un ghid cu ţările afectate şi documentele de care veți avea nevoie […]
Bogdan Glăvan: Motivul principal al deficitului este iresponsabilitatea cheltuirii banilor. Soluția, să fie la putere oameni care chivernisesc banul public
Bogdan Glăvan: Motivul principal al deficitului este iresponsabilitatea cheltuirii banilor. Soluția, să fie la putere oameni care chivernisesc banul public Profesorul de economie Bogdan Glăvan îl contrazice într-o postare în mediul online pe președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care a declarat că deficitul nu se poate reduce doar umbșând la cheltuieli, creșterile de taxe și […]
Cum va fi VREMEA până în 23 iunie 2025: Timp schimbător, cu ploi abundente și risc de inundații. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în 23 iunie 2025: Timp schimbător, cu ploi abundente și risc de inundații. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 27 mai – 23 iunie 2025. Potrivit specialiștilor, vremea va fi în continuare una capricioasă, cu […]