Starea pârtiilor la Arieșeni și Șureanu în perioada 16 – 22 februarie: Zăpadă multă, vreme rece, iar sezonul continuă în condiții foarte bune
Starea pârtiilor la Arieșeni și Șureanu în perioada 16 – 22 februarie. La Șureanu, există multă, foarte multă zăpadă nou-nouță pe toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil de la Șureanu, iar vremea rece care urmează este un semn și mai clar că sezonul va continua în cele mai bune condiții. la Arieșeni, iarna continuă la fel de hotărât ca și până acum, cu ger și ninsori, asigurând o zăpadă remarcabil de bună pe pârtii. Sezonul continuă, deci, în cele mai bune condiții, reconfirmând, parcă, renumele de „țară de baștină a zăpezii” pe care îl are Arieșeniul.
- Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone
Evaluare generală: există multă, foarte multă zăpadă nou-nouță pe toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil de la Șureanu, iar vremea rece care urmează este un semn și mai clar că sezonul va continua în cele mai bune condiții. Vă veți convinge de asta atât pe pârtii, unde liniile de ratrack vă așteaptă în fiecare dimineață, cât și în off–piste, unde powder-ul proaspăt și adânc este extrem de tentant pentru freerideri. Pentru actualizări zilnice, intrați pe camerele web de pe site-ul www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.
Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar continuă să vă pună răbdarea la încercare cu o mulțime de gropi și șleauri. Suprafața drumului este un amestec de zăpadă proaspătă și gheață, astfel că este esențial să vă montați lanțuri pe roți. Recomandăm prudență și răbdare.
Pârtii și instalații de cablu: vor funcționa toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil, deservite de cele două teleschiuri și de telescaun. Pârtiile sunt bătătorite zilnic, așadar puteți spera, în fiecare dimineață, la linii perfecte de ratrack. În urma ninsorilor recente, zăpada se prezintă excelent și va continua să rămână așa, datorită răcirii vremii. În zonele de off-piste, omătul este acum suficient. De asemenea, în cazul în care viscolul va fi prea puternic, telescaunul va fi oprit.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 16– 22 februarie 2018, cer parțial senin, ninsori slabe (Duminică și miercuri), precum și vânt slab. Temperaturile generale se vor încadra între -13 și -3 grade Celsius. Așadar, condițiile meteo vor fi acceptabile pentru sporturile de iarnă, la Șureanu. O problemă o poate constitui, însă, vizibilitatea, care poate fi redusă datorită coborârii norilor pe munte.
Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
- Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: la Arieșeni, iarna continuă la fel de hotărât ca și până acum, cu ger și ninsori, asigurând o zăpadă remarcabil de bună pe pârtii. Sezonul continuă, deci, în cele mai bune condiții, reconfirmând, parcă, renumele de „țară de baștină a zăpezii” pe care îl are Arieșeniul.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: zăpada de pe cele două pârtii este pur și simplu abundentă, arhisuficientă, așadar perfectă. Instalațiile funcționează în fiecare zi a săptămânii (inclusiv nocturna). Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 16– 22 februarie 2018, vreme stabilă și plăcută. Va ninge slab Duminică, urmând ca în restul zilelor să fie parțial senin. Temperaturile se vor încadra între -10 și -2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
sursa:
Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor