STAREA PÂRTIILOR în Alba: Sezonul de schi continuă. Condiţii excelente la Arieşeni şi Şureanu
Starea pârtiilor din Alba, în perioada 13-15 martie 2015
Sezonul de schi continuă în condiţii foarte bune, în judeţul Alba. Cu toate că primăvara pare să se fi instalat la şes, condițiile de schi de la Şureanu sunt încă excelente, iar drumul dintre Oaşa şi pârtii este practicabil chiar şi acum, în plină lună martie. În plus, vremea se va menține rece, vor urma ninsori slabe, aşadar iarna şi schiul sunt departe de a se fi încheiat la Şureanu. Sezonul continuă în condiții bune şi la Arieșeni. Zăpadă este din plin pe pârtii, se poate schia în condiții optime, exact ca în miez de iarnă, iar vestea bună este că vremea se va menține rece. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime totală: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul a fost deszăpezit și este accesibil oricărui tip de mașină. Pentru un bun control, e necesară montarea lanțurilor cel puțin de la Luncile Prigoanei înspre pârtii. Atenție, însă, dacă traficul rutier va fi aglomerat, starea drumului se va deteriora.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt bătătorite și funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3) iar, în prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 40-60 cm. Starea pârtiilor este, în continuare, excelentă. Probabil acesta este singurul sezon, de până acum, când pârtiile și zona de off-piste se află într-o stare atât de bună, la mijlocul lunii martie. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro De asemenea, zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu vor fi ninsori slabe sâmbătă și Duminică. Cerul va fi înnorat, cu vânt slab și temperaturi între -8 și 2 grad Celsius. De asemenea, săptămâna viitoare vremea continuă să fie rece, ceea ce va păstra pârtiile și drumul în stare bună. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de ceață sau nori.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; lecții de schi private la baza pârtiilor; lecții de schi în cadrul școlii „Bulgărașu’”; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
Arieşeni (Vârtop și Nucet)
Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
Lungime totală: 2 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă de aproximativ 20-30 cm, fiind suficient pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este greu accesibilă, stratul de zăpadă fiind insuficient și mai greu practicabil.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni nu va mai ninge în weekend. Vor fi doar fulguieli răzlețe, poate chiar șanse de lapoviță. Cerul va fi înnorat, vântul va sufla slab iar temperaturile se vor încadra între -5 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor