STAREA PÂRTIILOR din Alba, în perioada 24-29 martie: Condiții excelente pentru SCHI atât la Șureanu, cât și la Arieșeni
Sezonul de schi continuă în condiții excelente pe pârtiile din Alba. La Șureanu, starea pârtiilor este foarte bună, în momentul de față, după ninsorile puternice și frigul de zilele trecute. Zăpada este pur și simplu abundentă, pe oricare dintre pârtii, mai multă ca niciodată la sfârșit de martie.
Nicicând nu a fost atât de multă și de bună zăpada pe pârtiile de la Șureanu, la final de martie. Ninsorile puternice, frigul și vremea generală de iarnă din ultima săptămână au îmbunătățit și mai mult condițiile de schi. Există, în momentul de față, un strat enorm de omăt pe toate pârtiile, dar mai ales în zonele de off–piste, care sunt, așa cum bine se știe, paradisul iubitorilor de freeride. O consecință și mai bună a ninsorilor și a frigului este îmbunătățirea drumului, de la Oașa la pârtii. Nu mai este acoperit de gheață și de gropi, ci de zăpadă nou-nouță, pentru care recomandăm lanțuri. În plus, vremea tinde să se stabilizeze în perioada 24-29 martie. Sezonul continuă, deci, în cele mai bune condiții posibile la Șureanu. Aveți motive să profitați de, probabil, unul dintre puținele weekenduri care au mai rămas din acest sezon!
- Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 7 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Atenție, însă, la porțiunile cu gheață și zăpadă, produse în urma ninsorilor și răciri vremii!
Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): starea drumului s-a îmbunătățit vizibil. Gheața, gropile, fleașca și pâraiele de pe drum au dispărut, fiind acoperite de un strat nou și bogat de zăpadă. Drumul a fost deszăpezit, este mult mai neted decât înainte, prezintă refugii, așadar se află într-o stare evident mai bună decât până acum o săptămână. Mai există gropi și șleauri, însă ele nu vor crea problemele de weekend-ul trecut, de pildă. Cu toate acestea, sunt obligatorii lanțurile încă de la lacul Oașa, dacă doriți să evitați orice fel de problemă de acces.
Pârtii și instalații de cablu: vor fi deschise 7 din 9 pârtii, precum și instalațiile de cablu care le deservesc (teleschiul „Curmătura” și telescaunul „Aușel”). În prezent, stratul de zăpadă este enorm, iar calitatea zăpezii este excelentă. Liniile de ratrack vor fi o plăcere pentru toți schiorii, la prima oră a dimineții. Cât despre zonele de off-piste, ele prezintă un strat incredibil de adânc de powder (peste 2 m grosime). Totul este, la Șureanu, în stare ideală pentru schi și snowboarding.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 24–29 martie 2018, vreme din ce în ce mai bună pentru schi. Ninsorile vor înceta, fiind înlocuite de cer parțial senin. Vor fi fulguieli răzlețe, însă nu mai putem vorbi de ninsorile abundente din ultimul timp. Temperaturile vor oscila între -10 și 3 grade Celsius, așadar putem spune că vremea va fi perfectă pentru schi, la acest final de martie! E posibil să apară probleme de vizibilitate, totuși.
Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
- Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: iarna a revenit în forță și la Arieșeni, reconfirmând din nou – de parcă ar mai fi fost nevoie – reputația turistică și, mai ales, climatică a stațiunii. Zăpada este din nou excelentă, pe cele două pârtii, iar vremea se anunță destul de stabilă pentru următoarele zile, ceea ce nu poate fi decât încurajator pentru iubitorii de zăpadă. Pentru actualizări în timp real a situației meteo privind perioada 24-29 martie 2018, urmăriți linkul http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: ambele pârtii sunt remarcabil de bune, în urma ninsorilor din ultima perioadă. Stratul de zăpadă este mai mult decât suficient, asigurând o foarte bună continuare a sezonului de schi în plină primăvară. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 24-29 martie 2018, vreme stabilă, ideală pentru schi. Cerul va fi mai mult înnorat, precipitațiile vor înceta treptat, iar temperaturile se vor încadra între -7 și 5 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie redusă.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU în localitatea Unirea din județul Alba: Detașamentul de pompieri salvatori intervine pentru stingere
INCENDIU în localitatea Unirea din județul Alba: Detașamentul de pompieri salvatori intervine pentru stingere Un incendiu a avut loc astăzi, 19 decembrie 2024, în jurul orei 16:40, în localitatea Unirea din județul Alba. Potrivit primelor informații transmise de ISU Alba focul a izbucnit la o locuință. Citește și: ACCIDENT rutier pe o stradă din Cugir: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci