Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

STAREA PÂRTIILOR din Alba, în acest weekend. Se schiază atât la Şureanu cât şi la Arieşeni

Alexandra Mates

Publicat

în

STAREA PÂRTIILOR din Alba, în perioada 27 februarie-1 martie 2015

Chiar dacă vremea s-a mai încălzit în ultima perioadă, pe pârtiile din Alba încă se schiază.La Şureanu,  cu toate că zăpada de pe pârtii nu se află la cel mai înalt nivel de calitate, sezonul continuă fără probleme. Deocamdată, zăpada este suficientă atât pentru schiul de pârtie, cât și pentru iubitorii de off-piste, deși au apărut porțiuni răzlețe de iarbă și gheață. O problemă o constituie doar drumul, care, datorită vremii, e din ce în ce mai dificil. În acest sens, pentru acces sigur la pârtii pentru orice tip de mașină, sunt absolut necesare lanțurile pentru roți, cel puțin de la Luncile Prigoanei în sus. Din fericire, însă, urmează o răcire accentuată a vremii, săptămâna viitoare, ceea ce va păstra zăpada în stare bună.

La Arieşeni, din cauza încălzirii accentuate a vremii, calitatea zăpezii nu mai este la cel mai înalt nivel, așteptat de schiori. Cu toate acestea, se poate schia în condiții acceptabile, iar  o veste bună este răcirea vremii, începând cu săptămâna viitoare. Acest fapt va asigura păstrarea stratului de zăpadă cel puțin așa cum se prezintă în momentul de față. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime totală: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): din păcate, temperaturile ridicate au topit o mare parte din zăpada de pe drum, lăsând acum locul gheții și noroiului. Drumul prezintă șanțuri din ce în ce mai adânci, pe linia roților de mașină. Cu toate acestea, dacă veți avea montate lanțurile pe roți, nu veți avea nici un fel de problemă la urcare și la coborâre, indiferent de tipul autovehiculului. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în continuare, din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3) iar, în prezent, stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 30-40 cm. Starea pârtiilor a fost afectată de încălzirea vremii, însă este acceptabilă și practicabilă pentru schi și snowboarding (cu excepția câtorva porțiuni cu gheață sau iarbă, în special pe unele vârfuri de pantă). Pârtia A_2 este rezervată iubitorilor de freeride. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Deși zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, totuși stratul de zăpadă începe să fie din ce în ce mai greu practicabil.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu vor fi ninsori și lapoviță, sâmbătă. În rest, cerul va fi noros, cu temperaturi între -3 și 2 grade Celsius, urmând ca săptămâna viitoare să se răcească accentuat. Nu se anunță viscol, așadar e posibil ca nici vizibilitatea pe pârtii să nu fie afectată.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii dumneavoastră și respectați regulile de circulație inclusiv pe drumul înzăpezit dintre Oașa și pârtii;
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Arieşeni (Vârtop și Nucet)
Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
Lungime totală: 2 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă de aproximativ 30 cm, fiind deocamdată suficient pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă funcționează conform programului. Zona de off-piste este greu accesibilă, stratul de zăpadă fiind insuficient și greu practicabil.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni vor fi sâmbătă șanse de ploaie sau de lapoviță. În rest, cerul va fi noros, cu temperaturi care se vor încadra între -3 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun

Alexandra Mates

Publicat

în

Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului)  Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea