Stadiul de realizare a Ghidului Bilingv prezentat de directorul Arhivelor Naționale, la Alba Iulia
Directorul Arhivelor Naționale ale României, dr. Ioan Drăgan, va fi prezent vineri la Alba Iulia, alături de şefii direcțiilor din 16 judeţe din Ardeal şi Banat, pentru analiza stadiului de realizare a Ghidul bilingv al fondurilor arhivistice din Transilvania pana la 1918, un proiect demarat în anul 2011, în colaborare cu Arhivele Naționale din Ungaria.
Cu această ocazie, în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc la SJAN Alba vor fi precizate aspecte privind realizarea Ghidului Bilingv româno-maghiar al fondurilor şi colecţiilor referitoare la Transilvania, deţinute de Arhivele Naţionale din România şi Ungaria.
Potrivit reprezentanților Arhivelor Naționale, ghidul privește documentele aflate în fonduri și colecții care se găsesc în cercetare. Partea româna se ocupă de toate fondurile și colecțiile din arhivele din Transilvania, în toate cele 16 județe de la Nord și Vest de Carpați sau în alte Direcții Județene în care se găsesc fonduri constituite din Transilvania și în Arhivele Naționale de la București iar partea maghiară și-a asumat același lucru pentru județele aflate pe granița cu România și fondul de la Arhivele Naționale din Budapesta.
Din seria evenimentelor programate în scopul realizării proiectului face parte și reuniunea desfășurată la Nyiregyhaza, în perioada 25-27 martie a.c., a Comisiei Operative română şi maghiară. Comisia română a fost condusă de Ioan Drăgan, directorul ANR, iar cea maghiară de către Zsuzsanna Miko, director general al Arhivelor Naționale ale Ungariei. În cadrul întâlnirii s-a convenit finalizarea primelor volume prezentând fonduri şi colecţii din România şi Ungaria în cursul semestrului al II-lea al anului în curs, încât să fie publicate în primele luni ale anului 2014.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie
31 iulie – 8 august 2025 | Workshop „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră” în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș: Înscrieri până în 18 iulie Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918″ din […]
FOTO | Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu”
Absolvenții merituoși din Câmpeni, premiați și în acest an de profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu. Cum au luat naștere premiile „Gheorghe Drăgoiu” și „Viorica Drăgoiu” Începând din anul 2006, profesorul Tiberiu Virgil Drăgoiu, originar din „Capitala Țării Moților”, oferă premii în bani elevilor merituoși, absolvenți de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Avram Iancu”, iar […]
FOTO | Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem”
Grupa Mică „Ciupercuțe”, de la Grădinița cu program prelungit Scufița Roșie – Alba Iulia – Exploratori ai Naturii în Proiectul eTwinning „STEAM for the Ecosystem” Steam for the Ecosystem este un proiect Etwinning, desfășurat la grupa mica Ciupercuțe de la Gădinița cu program prelungit Scufița Roșia – Alba Iulia, în perioada februarie – iunie 2025. […]