Stadiul absorbţiei fondurilor europene în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală, în judeţul Alba
Judeţul Alba este pe primul loc în ţară la numărul de proiecte depuse în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pe măsura 1.4.1. – susţinerea formelor de subzistenţă. 5.706 proiecte, din care 3.398 se află în derulare, au fost depuse în Alba. Programul se derulează pe o perioadă de 5 ani de zile, beneficiarii primind în fiecare an câtre 1.500 de euro pentru activităţi în beneficiul creşterii micilor afaceri din gospodăriile proprii. Funtaşe la accesări pe această măsură sunt Zlatna – 195 proiecte, Meteş – 154 proiecte, Săsciori – 152 proiecte, Gârda de Sus – 122 proiecte, Şona – 119 proiecte, localităţile aparţinătoare municipiului Alba Iulia – 118 proiecte, Ighiu – 105 proiecte. Şi pe celelalte măsuri din cadrul PNDR se înregistrează accesări, însă solicitările sunt substanţial mai puţine. Astfel, pe măsura 1.1.2. – stabilirea tinerilor fermieri prin care se acordă 25.000 de euro primă de instalare la ţară, în Alba au fost depuse în total 398 proiecte din care doar 4 finalizate, iar 394 în derulare. Valoarea eligibilă contractată este de 7,7 milioane euro şi s-au efectuat plăţi de 4,72 milioane euro. Zonele din care vin cele mai multe solicitări sunt: satele adiacente municipiului Alba Iulia – 40 solicitări, Blaj – 37, Aiud – 29,Lopadea Nouă – 16, Ighiu – 15, Galda de Jos – 15.
Pe măsura 1.2.1 – modernizarea exploataţiilor agricole au fost depuse 48 de proiecte din care 17 finalizate şi 26 în derulare. Din totalul de 33,3 milioane euro alocaţi acestei măsuri, s-au efectuat plăţi în valoare de 3,38 milioane euro. Interesaţi de accesarea fondurilor europene puse la dispoziţie prin măsura 1.2.3 – procesarea produselor agricole şi forestiere s-au arătat interesaţi 36 de potenţiali beneficiari. 26 de proiecte se află în derulare, 8 proiecte au fost finalizate şi 2 reziliate. Până acum s-au efectuat plăţi de 7,1 milioane euro din totalul de 50,3 milioane euro disponibile. De modernizarea drumurilor forestiere au fost interesate 18 localităţi din Alba, prin măsura 1.2.5.-b. Există disponibile circa 6,5 milioane euro din care nu s-au efectuat încă plăţi întrucât dosarele se află în analiză. În schimb, doar trei comune din judeţ – Berghin, Daia şi Ciugud au aplicat pentru asfaltarea drumurilor tehnologice de hotar pentru agricultură, prin măsura 1.2.5.-a. Nici înfiinţarea grupurilor de acţiune locală (GAL) nu a fost stractivă pentru autorităţile locale din Alba unde doar 3 astfel de solicitări au fost înregistrate.
Tot prin PNDR au fost înfiinţate 10 microîntreprinderi în mediul rural iar alte 64 de proiecte care solicită acelaşi lucru sunt în derulare, fondurile disponibile fiind de 2,250 milioane euro. În cadrul măsurii privind turismul rural au fost înregistrate 57 de solicitări, din care 54 sunt în derulare şi 3 contracte reziliate. S-au efectuat plăţi de doar 470.000 euro. Pentru dezvoltare rurală, prin măsura 3.2.2., care pune la dispoziţie fonduri importante, de peste 51 milioane euro, au aplicat 18 localităţi din Alba. Acestea vizează lucrări ample de infrastructură, de aceea banii se decontează greu, doar 660.922 euro plăţi efectuate până în prezent. Datele au fost prezentate în cadrul conferinţei PDL Alba de către senatorul Alexandru Pereş. (I.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]