Rămâi conectat

Cultură Educație

Spectacol la Fărău: Valorificarea scenică a conținutului cărții „Etnografie din Transilvania” scrisă de Valer Butură

Mondoc Adriana

Publicat

în

Apariția primei ediții a cărții Etnografie din Transilvania scrisă de prestigiosul etnograf român Valer Butură, carte tipărită sub egida Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene ,,Lucian Blaga” Alba, a stârnit mult interes nu numai în rândul instituțiilor de profil și al specialiștilor ci și în rândul unor asociații și ansambluri folclorice pentru care această publicație reprezintă un adevărat manual de bune practici în activitatea pe care o desfășoară.

Așa se face că la invitația Primăriei comunei Fărău și a Asociației ,,Cununa Fărăului” din Fărău, lucrarea Etnografie din Transilvania va fi prezentată comunității locale de aici, în data de 6 septembrie 2018, începând cu ora 11.00.

Evenimentul va avea loc la Expoziția Etnografică din Fărău unde cu acest prilej artiștii amatori din cadrul Ansamblului ,,Cununa Fărăului”, coordonați de Ioana Ofelia Ilea și Sorin Goga, vor valorifica scenic printr-un scurt spectacol o parte din conținutul lucrării. Programul zilei va mai cuprinde prezentarea de către Viorica Ciorei, custodele expoziției etnografice, a portului popular din zonă și a obiectelor aflate în colecția expoziției, multe din acestea regăsindu-se descrise și în lucrarea Etnografie din Transilvania, lucrare ce va fi prezentată celor prezenți de către Dorina Butură, nepoata autorului, Felicia Colda, responsabilă de proiect și Daniela Floroian, îngrijitor de ediție. În finalul activității va avea loc un moment festiv în care vor fi decernate premii de către Primăria Fărău prin domnul primar Ștefan Stoia și de către Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba prin domnul manager Silvan Stâncel.

Activitatea ce se desfășura la Expoziția Etnografică din Fărău este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Fărău, Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și Asociația ,,Cununa Fărăului” din Fărău.

Valer Butură este unul dintre marii etnografi ai României care s-a  născut la 16 decembrie 1910 în Sălciua de Jos, jud. Alba. În 1932 absolvă cursurile Facultății de Geografie-Științele naturii de la Universitatea din Cluj Napoca. Și-a desfășurat activitatea pedagogică și de cercetare mai întâi la Fundația Culturală Regală ,,Regele Mihai” din București și apoi la Institutul de Geografie al Universității din Cluj, unde va activa ca și conferențiar. În 1956 își începe activitatea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca fiind pe rând muzeograf, muzeograf principal, șef al secției în aer liber Parcul Etnografic de la Hoia, director adjunct și mai apoi director. În 1989 ,,trece puțin să se odihnească” fiind înmormântat în comuna natală.

Proiectul Expoziții Etnografice în județul Alba a fost demarat în anul 2006 de către Consiliul Judeţean Alba având ca scop o recuperare a trecutului propriu fiecărei comunităţi săteşti şi un îndemn spre cunoaşterea, conservarea şi promovarea acestor mărturii, care conferă identitate spirituală şi material a locului. Expoziția etnografică a comunei Fărău este organizată sub forma unei gospodării tradiționale, cu casă de locuit și anexe, iar de-a lungul timpului și-a câștigat o mare popularitate prin numeroasele evenimente culturale și emisiuni televizate realizate aici. Astăzi expoziția face parte din patrimonial turistic al județului Alba fiind unul dintre obiectivele turistice cu care comuna Fărău se mândrește.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO | Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean”

Ioana Oprean

Publicat

în

Rareș Achiței, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”: Povestea de viață a străbunicului așternută în lucrarea „Eroul meu bucovinean” Rareș Achiței, elev la Colegiul Militar din Alba Iulia, a câștigat premiul I la Concursul „Eroul de ieri și de azi”. Povestea de viață a […]

Citește mai mult

Cultură Educație

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății

Ioana Oprean

Publicat

în

Sărbătoarea Muzicii 2025 continuă la Alba Iulia: Bărbierul din Sevilla, astăzi, pe scena din Piața Cetății Sărbătoarea Muzicii a început vineri, 11 iulie 2025, la Alba Iulia. În prima seară, pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia, a urcat una dintre cele mai notabile voci ale României: Irina Baianț. Sute de persoane au umplut […]

Citește mai mult

Cultură Educație

„Tolerance: Accept the Differences!” – Expoziție semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, până în 7 august 2025

Ioana Oprean

Publicat

în

„Tolerance: Accept the Differences!” – Expoziție semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, până în 7 august 2025 La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc, în data de 9 iulie 2025, vernisajul expoziției „Tolerance: Accept the Differences!” semnată de artistul egiptean Mohamed Zakaria Soltan. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea