SONDAJ: Şapte din zece firme au avut profituri mai mici din cauza lipsei de angajaţi
Șapte din zece angajatori declară că au avut profituri şi cifre de afaceri mai mici din cauza lipsei de angajaţi, potrivit unui sondaj publicat marţi de platforma BestJobs.
Criza de specialişti şi deficitul de forţă de muncă de pe piaţă fac parte din discursul majorităţii companiilor din România, însă rareori sunt aduse în discuţie şi costurile directe generate de această situaţie.
”Imposibilitatea de a găsi şi recruta angajatul potrivit la timp nu duce doar la creşterea presiunii pe ceilalţi angajaţi, ci şi la pierderea de contracte importante cu anumiţi clienţi, stagnarea sau reducerea productivităţii, restrângerea activităţii companiei”, se arată în comunicat.
Din aceste motive, aproape şapte din zece angajatori spun că au avut profituri şi cifre de afaceri mai mici, conform sondajului.
”Astfel, 44% dintre angajatorii care au răspuns sondajului au arătat că lipsa forţei de muncă suficiente sau adecvate a afectat cu până la 10% profitul anual al companiei, alţi 15% au spus că impactul a fost şi mai mare, de până la 20%, iar 8% a depăşit chiar şi acest prag”, se arată în comunicat.
Totodată, doi din cinci angajatori reclamă faptul că cifra de afaceri a scăzut cu până la 10%, în timp ce 17,8% spun că scăderea a fost de până la 20%, iar 8% chiar peste acest prag, inclusiv peste nivelul de 30%. Circa o treime dintre respondenţi au spus că nu au fost afectaţi în acest sens. Pentru a compensa deficitul de angajaţi, aproximativ o treime dintre angajatori au recrutat oameni nespecializaţi pe domeniul cerut, dar pe care i-au instruit intern.
”Alţi 13,6% au angajat mai mulţi studenţi sau au reconvertit profesional o parte dintre angajaţi, pentru a acoperi domeniul unde le lipseau specialişti, conform răspunsurilor oferite de 13,1% dintre angajatori. Totodată, pentru 11,4%, soluţia a fost să angajeze mai mulţi oameni din împrejurimi, care fac naveta zilnic. Aproape 9% au investit mai mult în tehnologie, pentru a înlocui resursa umană. Mai puţini sunt cei care au fost nevoiţi să angajeze pensionari, ori să apeleze la forţă de muncă din afara ţării”, se arată în comunicat.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Recensământ, lansat de BNR: Bogăția și veniturile populației de pe teritoriul României, luate la „puricat”
Recensământ, lansat de BNR: Bogăția și veniturile populației de pe teritoriul României, luate la „puricat” Un proiect complex de cercetare statistică, demarat de Banca Națională a României are ca scop determinarea cu precizie cât de bogați sunt românii, care sunt sursele de finanțare și care este consumul gospodăriilor din țară. Această inițiativă aere un uget […]
PENSII 2025 | Noi venituri de care se va ține cont în realcularea pensiilor. Care sunt acestea
PENSII 2025 | Noi venituri de care se va ține cont în realcularea pensiilor. Care sunt acestea Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat joi, 10 iulie 2025, într-o o emisiune TV, că recalcularea pensiilor românilor continuă, doar că în baza de calcul vor intra și venituri, de care nu s-a mai ținut cont până acum. […]
Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie
Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie Ionuț Moșteanu, Ministrul Apărării, a declarat vineri, 11 iulie 2025, că măsurile fiscale anunțate recent de premierul Ilie Bolojan reprezintă un pas necesar în reducerea deficitului bugetar. De asemenea, acesta a reiterat că USR susține demersurile luate de premierul […]