Rămâi conectat

Politică Administrație

Situație tensionată pentru crescătorii de vaci din Apuseni: Bălțata Românească de Mogoș nu se poate înscrie în SNIIA din cauza… softului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Situație tensionată pentru crescătorii de vaci din Apuseni: Bălțata Românească de Mogoș nu se poate înscrie în SNIIA din cauza… softului.

Zeci de crescători de bovine riscă să-și piardă sprijinul cuplat pentru 2018 dacă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu va renegocia în timp util contractul cu firma IQ Management SRL. De acest contract depinde accesarea bazei naționale de date cu animale, Sistemul de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

În această situație sunt și peste 40 de crescători de animale din Mogoș. Crescătorii de bovine au bifat anul acesta pe cererea unică de plată de la APIA, pentru prima oară, sprijinul cuplat pentru vacile de lapte, subvenție europeană cu un cuantum de minim 300 euro/cap de animal. Dacă la registrul genealogic nu au fost probleme și la APIA nu au fost piedici, necazurile au apărut la ANSVSA. Autoritatea Sanitară Veterinară nu are, până acum, un contract cu IQ Management SRL, compania privată care asigură accesul ANSVSA la baza națională de date cu animale. Accesul medicilor veterinari a fost restricționat în momentul în care IQ Management ar fi impus o taxă pentru ANSVSA. Crescătorii de animale din Mogoș au avut în primul an de plată a SCZ trecut pe pașapoartele bovinelor ”metis”.

Cei de la Cooperativa Someș Arieșul, care fac controlul oficial al producțiilor, i-au informat pe crescătorii din Mogoș că au vaci rasă pură, Bălțată Românească, deci pot să se înscrie cu animalele în registrul genealogic. Au luat pașapoartele pentru operarea modificării, însă acum nu se poate accesa sistemul. Ioan Lazăr, lider al ALDE Alba, care are la rândul său o fermă de vaci la Mogoș, fiind cel mai mare crescător de animale din zonă, a declarat pentru ziarul ”Unirea” că cei din zonă nu au fost informați asupra beneficiilor ce pot fi obținute dacă își completează actele cum trebuie, respectiv înscrierea animalelor/vacilor de rasă pură în Registrul Genealogic.

”E o problemă foarte mare, din cauza lipsei de implicare a medicilor veterinari, iar cei care trebuiau să informeze populația, gen APIA sau direcțiile agricole, nu au făcut-o. Nici asociațiile crescătorilor de animale nu au informat cum trebuie populația. Și softul este foarte rigid, nu te lasă să faci nicio modificare. Cred că, până la urmă, dezinteresul este explicat de faptul că zonele acestea slab populate nu reprezintă un bazin electoral atractiv.

Și Daniel Constantin s-a interesat de situația din zonă, dar numai acolo unde a avut un interes propriu. Eu cred că cei din direcțiile agricole ar trebui să mai lase fotoliile să se mai răcească și să facă informări în teritoriu, chiar și duminica, când la țară oamenii mai sunt pe acasă, nu la munca câmpului. Afirm cu tărie că aceștia nu-și fac datoria cum trebuie. Și mie nu mi se pare normal ca în plină campanie agricolă să se dea atâtea vacanțe de la Guvern. Noi, privații, nu ne permitem să dăm atâtea zile libere. Dacă în zilele acelea țăranul a avut nevoie de documente de la direcția agricolă sau de la vreuna din instituțiile care au legătură cu creșterea animalelor, cu agricultura, unde să se ducă, în plină campanie agricolă? Cei de la stat se cam lăfăie pe multe vacanțe. Nu împărtășesc această stare de relaxare, mai ales acum, când suntem în plină campanie agricolă”, a explicat Ioan Lazăr.

Cel puțin teoretic, crescătorii de animale ar trebui să primească pașapoartele Bălțatei Românești până la data la care APIA începe plata avansului, adică 15 octombrie. Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, este parte din IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control). Pentru ca acest mecanism să funcționeze a fost nevoie să se creeze o rețea națională computerizată conectată la Baza Națională de Date.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, responsabilitatea pentru SNIIA revine ANSVSA. O parte din aceste responsabilități au fost încredințate, prin licitație publică, societățIi IQ Management SRL, care a dobândit astfel calitatea de Operator Național a SNIIA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea