Sistemul informatic al cardului de sănătate funcționează cu poticneli și îngreunează finalizarea serviciilor medicale în județul Alba
Sistemul informatic al cardului de sănătate funcționează cu intermitențe și poticneli și îngreunează finalizarea serviciilor medicale, iar pacienții au mai mult de așteptat, a precizat președintele Colegiului Medicilor Alba, dr. George Haber.
Primele zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a sistemului cardurilor de sănătate au venit cu stres și nervi pentru medicii, farmaciștii și pacienții din județul Alba, care nu au putut beneficia la timp, de finalizarea serviciilor medicale din cauza faptului că sistemul informatic a funcționat cu dificultate, iar consultațiile au durat mai mult.
”Sistemul funcționează cu intermitențe, cu poticneli. Sunt perioade când nu putem activa și nu putem oferi serviciile medicale pentru ca nu funcționează sistemul. Nu putem elibera rețete. Sunt perioade când funcționează. Efortul suportat de acest sistem informatic este prea mare pentru avalanșa de raportări de servicii medicale. Casa națională și cei care se ocupă de sistem ar trebui să gândească o soluție care să facă față la solicitări”, a precizat președintele Colegiului Medicilor Alba.
Dr. Haber a precizat că în jur de 85 la sută dintre locutorii județului Alba au card de sănătate.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate promite că problemele vor fi remediate în cel mult două săptămâni, iar pană la distribuirea tuturor cardurilor toţi asiguraţii trebuie să primească servicii medicale gratuite precizează din nou CNAS, care anunţă sancţiuni dure pentru furnizorii care nu respectă acest drept.
Medicii de familie susţin că funcţionarea cardurilor este nesatisfăcătoare.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sanda Alexiu, a declarat că în aceste condiţi consultaţiile s-au preungit din cauza imposibilităţii de a activa cardurile.
Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale, Vasile Ciurchea, a declarat că folosirea cardului de sănătate nu blochează sistemul informatic, ci doar crează o întârziere în răspuns.
El crede că toate problemele vor fi rezolvate în cel mult două săptămâni.
Cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.
Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Preşedintele CNAS a mai spus că orice duplicat eliberat, pentru că vechiul card a fost deteriorat sau pierdut, se plăteşte de către asigurat, taxa fiind de 15 lei. În schimb, dacă un card de sănătate a fost inscripţionat greşit, pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurări de sănătate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan
Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan În afara situațiilor în care deținătorul permisului auto a comis infracțiuni rutiere grave sau a obținut prin mijloace ilegale carnetul de șofer, legislația în vigoare prevede că permisul auto mai poate […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999