Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Politică Administrație

Sistem de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ciuruleasa. Primăria solicită acordul de mediu de la APM Alba

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Sistem de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ciuruleasa. Primăria solicită acordul de mediu de la APM Alba

Mai multe gospodării din comuna Ciuruleasa și satele aparținătoare comunei, vor beneficia de sistem de alimentare cu apă și canalizare. Proiectul așteaptă acordul de mediu din partea APM Alba.

Citește și: Modernizare la Școala Gimnazială Ciuruleasa: Sală de sport dotată cu echipamente noi. Licitația de peste 40.000 de lei lansată pe SEAP

Potrivit documentației, structura constructivă a sistemului de alimentare cu apa a comunei Ciuruleasa se compune din următoarele categorii de lucrări:

Aducțiune:

– din aducțiunea existentă Ol DN200 mm, Vulcan – Abrud, se va realiza o ramificație în lungime de 75,00 m, cu conductă din PEID PE100 SDR17 DN110mm Pn10 care va face legătura cu gospodărirea de apă nou proiectată;

Gospodărie de apă:

– gospodărie de apă formată dintr-un rezervor de 150 mc și stație de clorinare, pentru asigurarea concentrației de clor rezidual necesar în conducta de distribuție.

Distribuție:
– traseul conductei de distribuție din comuna Ciuruleasa, va începe de la gospodăria de apă și va alimenta satele Vulcan, Boglești, Ciuruleasa și Bidigești cu posibilitatea extinderii spre satul Bodrești. Traseul este atât în extravilanul în intravilanul comunei Ciuruleasa, județul Alba, având lungimea de 7.334,50 m.

– branșamente propuse la gospodării – 150 buc.

– construcții anexe în rețeaua de distribuție – cămine de vane, cămine cu armături de golire, cămine de ventil de aerisire – dezaerisire, compensatori de montaj, de dilatare, de tasare, cămine de reducere a presiunii

– hidranți de incendiu exteriori.

Canalizarea menajeră

Se va realiza o rețea de canalizare menajeră în satul Ciuruleasa, în lungul Velii Ciuruleasa, din conductă PVC KGEM SN 8, DN250 mm în lungime de 2131 m. Pe traseul rețelei se vor monta un număr de 61 cămine de vizitare, un cămin grătar și o stație de pompare a apelor uzate menajere – SPAU.

Din stația de pompare apele uzate menajere vor fi pompate în rețeaua de canalizare a orașului Abrud, de unde vor fi epurate la parametrii necesari în stația de epurare a orașului Abrud. Într-o primă fază se vor racorda la rețeaua de canalizare menajeră un număr de 120 de gospodării.

Justificarea necesității proiectului

Comuna Ciuruleasa este străbătută de o conductă de aducțiune din Oțel DN200 care are punctul de plecare de la izvorul Vulcan și punctul final gospodărirea de apă veche a orașului Abrud.

Aceasta are o capacitate de transport de cca 20 l/s. În localitatea Buninginea, există o stație de tratare care alimentează gospodărirea de apă din Abrud, fără însă a alimenta nici un locuitor al comunei Ciuruleasa.

De asemenea cei care sunt pe traseul conductei de aducțiune Vulcan – Abrud, sunt legați în mod ilegal în această conductă. În comuna Ciuruleasa nu există rețea centralizată de alimentare cu apă a locuitorilor, aceștia folosind pentru uz personal apă din diverse surse precum izvoare, fântâni sau mici captări din pârâuri locale.

Apa provenită din aceste surse nefiind supusă unui control calitativ, prezintă astfel un posibil risc pentru sănătatea populației. Cea mai apropiată localitate unde există sistem centralizat de alimentare cu apă rece este orașul Abrud, învecinat cu comuna Ciuruleasa.

În comuna Ciuruleasa există în implementare un program de dotare a gospodăriilor izolate cu mini stații de epurare. Acestea pot fi utile pentru gospodăriile izolate, dar nu se pretează pentru centrul de greutate al comunei datorită aglomerării populației din zonă. Necesitatea înființării rețelei de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna
CIURULEASA rezidă din următoarele considerente:

-cantitatea și calitatea apei din fântânile individuale nu satisfac integral cerințele de
consum;
-apa din fântâni nu se afla sub control sanitar epidemiologic;
-realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat elimină aceste
neajunsuri, asigurând totodată o stare de sănătate mai bună a locuitorilor din zonă.
-imposibilitatea asigurării protecției și securității la incendiu a locuințelor aparținătoare
comunei Ciuruleasa, în lipsa unei rețele centralizate de alimentare cu apă și în lipsa
dotărilor de pe rețea cu hidranți de incendiu exterior.

Valoarea investiției este de 9,468,861.92 lei.

Durata estimată de implementare a obiectivului de investiții – 24 luni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Reacția lui Silviu Ponoran după ce Curtea de Apel Alba i-a invalidat candidatura pentru Senatul României: ”Mi s-a luat un drept garantat prin Constituție fără să încalc prevederile legale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reacția lui Silviu Ponoran după ce Curtea de Apel Alba i-a invalidat candidatura pentru Senatul României: ”Mi s-a luat un drept garantat prin Constituție fără să încalc prevederile legale” Silviu Ponoran a postat duminică după-masa, la scurt timp după ce Curtea de Apel Alba a invalidat candidatura la Senatul României, un mesaj pe pagina de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea