Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

Simion Crețu: Bugetul de stat pe 2012 pare să fie o lege a subdezvoltării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În această săptămână intră în dezbatere cea mai importantă lege din acest an, aprobarea bugetului de stat pentru anul 2012. Modul în care este construită actuala propunere de buget național reflectă, de fapt, caracterul statului sub actuala guvernare, care pare să pună accentul pe instituţiile de forţă. Astfel, puterea a decis să reducă din fondurile destinate Muncii, Educaţiei, Culturii, Agriculturii şi să aloce mai mulţi bani Serviciilor de informaţii. Este destul de grav faptul că fondurile pentru SRI, SIE, SPP vor creşte, în vreme ce pensiile vor fi îngheţate, iar bugetarii nu-şi vor recupera pierderile salariale.

În anul 2012, se preconizează peste 11 miliarde de lei dobânzi la datoria publică, reprezentând peste 2% din PIB. Dacă tot deficitul se duce pe datoria publică, practic, finanţarea sectorului public se va face cu un buget excedentar. Orice variantă de deficit sub 2% este nerealizabilă în 2012. Obiectivul mascat al actualului guvern este ca, anul viitor, să ajungă tot la un deficit de 3% sau peste, dar să utilizeze, prin rectificări repetate, miliarde de euro în scopuri electorale. Oricum, Guvernul Boc pare să-şi definitiveze acum opera de destructurare a administraţiei locale, acţiune ce are un singur scop şi anume crearea unei dependenţe totale a autorităţilor locale faţă de Puterea centrală.  Astfel, prin propunerile recente referitoare la impozitul pe venit încasat la bugetul de stat, s-a dorit crearea unui instrument de presiune şi şantaj asupra aleşilor locali, într-un dispreţ total faţă de nevoile comunităţii şi ale cetăţenilor.

Din păcate, județul Alba este cel care va pierde 5,5 milioane lei de la bugetul statului primind numai 34,48 milioane lei din impozitele pe venit. Echilibrarea bugetului județului și fondurile alocate pentru drumurile județene și comunale vor fi reduse comparativ cu anul 2011. Concret, pentru drumurile județene și comunale județul nostru va mai primi doar 12,75 de milioane, mai puțin cu aproximativ 6 milioane lei.

Pe de altă parte, consolidarea fiscală înseamnă normalizare şi mai bună funcţionare a statului. Un stat care nu-şi îndeplineşte responsabilităţile fundamentale, este un stat care se vlăguieşte, nu care se consolidează. De aceea, ideea reducerii deficitelor pe spinarea bolnavilor cronici, prin reducerea dramatică a cheltuielilor pentru educaţie, sănătate, cultură şi cercetare, prin îngheţarea pensiilor şi reducerea veniturilor bugetarilor, nu este un pas spre stabilizare, ci este o continuare a destabilizării.

Guvernul vorbeşte în permanenţă de creşterea investiţiilor. Din 2008 însă, investitiile scad, adică investiţiile străine directe, aflate printre principalele motoare ale creşterii economice, scăzând de la 9,5 miliarde euro în 2008, la sub 2 miliarde de euro în 2011. În anul 2012, cu o ţară adâncită în sărăcie, România va plăti pentru datorii aproape cât tot bugetul public al sănătăţii. Bugetul nu oferă perspective de relansare economică, ci doar o continuare a măsurilor de austeritate. Astfel, Bugetul de stat pe anul 2012 pare să fie o lege imorală, a subdezvoltării economice, care accentuează criza, în lipsa măsurilor de stimulare economică. Bugetul actualului Cabinet este o lege a umilinţei şi sărăcirii românilor, o lege a risipei, o lege a politizării fondurilor şi nu a prioritizării investiţiilor, o lege a subfinanţării educaţiei, sănătăţii, administraţiilor locale.

PNL propune o alternativă la acest proiect de buget, respectiv un buget care să promoveze – cu prudență și responsabilitate, cu creativitate și inteligență, creșterea economică, crearea de locuri de muncă, sporirea veniturilor oamenilor – pensionari și salariați, cheltuirea atentă a banului public, pe priorități publice asumate și prevăzute în acte normative. Până în prezent, deputații și senatorii PNL au depus circa 2200 de amendamente pentru unele obiective de investiții locale, aferente colegiilor pe care le reprezintă în Parlament. Toate amendamentele USL la bugetul de stat pe 2012 au drept obiectiv stoparea declinului economic şi reluarea creşterii economice, crearea unui cadru favorabil mediului economic și creșterea veniturilor bugetare.

 Simion Crețu, Vicepreședinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea