„Siguranţă Rutieră Şi Antidrog” – Proiect local derulat de CPECA Alba
Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, implementează, în perioada iulie 2018 – iunie 2019, proiectul local de prevenire a consumului de alcool şi droguri şi a conducerii autovehiculului sub influenţa acestora „Siguranţă Rutieră şi Antidrog”, derulat în şcolile de conducători auto din Alba Iulia.
Obiectivul general al acestui proiect este creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare pentru un număr de 300 de cursanţi din cadrul a 4 şcoli de şoferi din municipiul Alba Iulia cu privire la efectele consumului de alcool şi droguri, conducerea autovehiculului sub influenţa acestora şi accidentele rutiere, prin desfăşurarea a 30 de activităţi de informare cu tematică antidrog şi rutieră.
Deși legea interzice șoferilor conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, fiind instituită toleranță zero, mulți conducători auto continuă să se expună la riscul producerii unor accidente grave, în ciuda înăspririi regulilor de circulație cu privire la consumul de alcool la volan. În acest context sunt relevante și datele statistice furnizate de Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, care arată că, în ultimii doi ani, în județul Alba, au avut loc 20 de accidente rutiere grave pe fondul consumului de alcool la volan, soldate cu decesul a 5 persoane, rănirea gravă a 23 de persoane şi rănirea uşoară a altor 15 persoane și 24 de accidente ușoare, soldate cu rănirea uşoară a 37 de persoane.
Aceste date relevă că este nevoie de o mai bună conștientizare a riscurilor la care se expun șoferii care aleg să conducă sub influența alcoolului, riscuri la care se expun atât pe ei înșiși, cât și pe cei din jur (pasagerii din mașină și ceilalți participanți la trafic – șoferi și pietoni).
Codul Rutier, actualizat, prevede că șoferii depistaţi la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani sau amendă; cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
Cum îi afectează alcoolul pe șoferi
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează, în raportul Global Road Safety Raport 2015, de ce este periculos șofatul sub influența alcoolului: cei care au o concentrație de alcool în sânge între 0,02g/dl și 0,05g/dl prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce. Iar acest risc crește de șase ori pentru o concentrație de 0,05g/dl – 0,08g/dl și tot așa. De asemenea, consumul de alcool înainte de a conduce o mașină este asociat și cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă și lipsa centurii de siguranță, ambii factori care pot cauza accidente grave. Cei mai expuși accidentelor cauzate de alcool sunt șoferii tineri și cei care abia și-au luat permisul, mai arată raportul. De altfel, un raport al OMS din 2007 pe această temă a consemnat că riscul de accident este de 3 ori mai mare la tineri față de persoanele peste 30 de ani, indiferent de concentrația în sânge a alcoolului.
Explicațiile experților OMS privind felul în care alcoolul afectează capacitățile unui șofer sunt simple și clare: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distantele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală. Aceste efecte sunt intensificate de cantitatea de alcool consumată, desigur.
Ce influenţă au drogurile ilegale – substanţele stupefiante şi psihotrope asupra capacităţii de a conduce autovehicule
Fiind o faptă care prezintă un mare pericol social, la fel ca şi în cazul alcoolului, consumul de stupefiante încetineşte semnificativ reflexele şoferului, cu până la 12% sau îi dă senzaţia că poate efectua orice manevră, oricât de periculoasă şi de aici riscul producerii unui accident rutier este foarte crescut.
Abilităţile de conducere sunt reduse de consumul de canabis, la fel ca şi de cel de benzodiazepine – acestea fiind substanţele psihoactive întâlnite cel mai frecvent în rândul conducătorilor auto, după alcool (potrivit Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii-UE).
Centrul De Prevenire, Evaluare Şi Consiliere Antidrog Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate”
PETIȚIE online inițiată de locuitorii din Cugir: „Cerem Primarului și Consiliului Local construirea unui bazin de înot pentru comunitate” Locuitorii orașului Cugir din județul Alba au inițiat o petiție în mediul online din dorința de a avea un bazin de înot în comunitate. Acest proiect ar aduce beneficii semnificative atât pentru sănătatea, educația, cât și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii