Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Sfinții Mihail și Gavril – 8 noiembrie: Tradiții și superstiții legate de această sărbătoare. Ce trebuie să faci în preajma acestei zile

Bera Larisa

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Sfinții Mihail și Gavril – 8 noiembrie: Tradiții și superstiții legate de această sărbătoare. Ce trebuie să faci în preajma acestei zile

USR - Alegeri Parlamentare 2024

În data de 8 noiembrie creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfinții Mihail și Gavril, considerați unii dintre cei mai importanți. Arhanghelul Gavriil a fost trimisul lui Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti minunea nașterii Mântuitorului, iar Arhanghelul Mihail este simbolul dreptății și al biruinței.

Citește și: Calendar ortodox NOIEMBRIE 2024: Sfinţii Mihail şi Gavriil, Intrarea în biserică a Maicii Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, cele mai importante sărbători ale lui Brumar

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Arhanghelul Gavriil a fost cel care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-I vestească minunea nașterii Mântuitorului. Tot el a fost cel care a dus vestea lui Ioachim și Anei.

Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Gavriil. El este simbol al biruinței și al dreptății.Este de cele mai multe ori reprezentat purtând în mâini o sabie și respectiv cheile Raiului. Tot Arhanghelul Mihail veghează și asupra bolnavilor.

În credința populară se spune că dacă veghează la capul bolnavului, acesta moare iar dacă se află la picioare, bolnavul va continua să trăiască.

În Bucovina, Arhanghelii sunt sărbătoriţi pentru că “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora“.

Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei şi ard păcatele sufletelor.

În satele şi târgurile bucovinene se făceau şi se fac şi astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri şi praznice pentru cei morţi.

În zonele de munte, cei doi Arhangheli sunt și patronii oilor. Ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb – turta arieților (arieți – berbecii despărțiți de oi).

Această turtă se consideră a fi dătătoare de fertilitate.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii o aruncau în târla oilor. Dacă aceasta cădea cu fața în sus era motiv de bucurie și semn de vremuri bune pentru ciobani, dacă cădea cu fața în jos era semn de mare necaz și vremuri grele.

În sâmbăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date la pomană pentru morţi, se numesc “Moşii de Arhangheli“.

Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi “lumină de veci” în lumea de dincolo. Se aprind lumânări şi se dau de pomană atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare

Ziua de 8 noiembrie se mai numeste și “Vara Arhanghelilor” și ține numai o zi.

Tradițiile populare românești sunt extrem de bogate și pline de credință și magie. Acestea sunt numai câteva exemple de datini culese din folclorul nostru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”

Ziarul Unirea

Published

on

Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea