Rămâi conectat

Actualitate

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii și ocrotitorul bolnavilor, prăznuit în a treia zi de Crăciun

Ioana Oprean

Publicat

în

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în cea de-a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim.

Sfantul StefanTradiţia spune că, în această zi, rugăciunile aduse în faţa icoanei Sfântului fac minuni pentru suferinzi. În această zi se fac pomeniri pentru cei care au murit în împrejurări dramatice şi sunt interzise deplasările în zonele montane şi în locuri izolate care ne pun viaţa în pericol.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor suferinde, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi. În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

În tradiţie se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă. “În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de bunătate şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, spun preoţii.

Primul martir ucis cu pietre

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Ştefan s-a arătat un apărător al credinţei adevărate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind că El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a Înviat şi S-a Înălţat la ceruri pentru mântuirea noastră. Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice, deschizând drumul unui impresionant şir de martiri creştini, pedepsiţi pentru credinţa lor.

A fost acuzat că a adus blasfemie lui Moise şi lui Dumnezeu. Atunci când Caiafa a întrebat dacă cele ce se mărturisesc despre El sunt adevărate, Sfântul Ştefan a rostit o lungă cuvântare în care a arătat  ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeţi si că iudeii sunt vinovaţi pentru uciderea Lui. Furioşi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre, în valea lui Iosafat.
Având în vedere că în vremea aceea cei care erau ucişi cu pietre nu puteau fi înmormântaţi în cavoul familiei, se presupune că trupul Sfântului Ştefan a fost pus în mormântul unui creştin. Moaştele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Când i s-au descoperit moaştele, pe mormântul său a fost scris “chiliel”, care în limbă ebraică înseamnă “cunună”, pentru că el a luat, cel dintâi dintre creştini, cununa muceniciei.

Numele este de origine grecească – Stephanos – şi înseamnă “coroană”, “ghirlandă”, “cunună”. La noi, numele de botez sunt Ştefan şi Ştefania sau Ştefana şi derivate ale acestora, Fane, Fănel, Fanica, Făniţă şi Fana.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Este oficial: Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de suma pentru cazare

Ioana Oprean

Publicat

în

Este oficial: Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de suma pentru cazare Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de sumele forfetare pentru cheltuieli de cazare în Capitală, prevede o lege promulgată joi, 24 iulie 2025, de președintele Nicușor Dan. Actul normativ modifică şi completează Statutul […]

Citește mai mult

Actualitate

Greva și prestarea simultană a muncii declarate incompatibile de ICCJ. Contractul Individual de Muncă al angajatului se suspendă automat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Greva și prestarea simultană a muncii declarate incompatibile de ICCJ. Contractul Individual de Muncă al angajatului se suspendă automat Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, prin soluționarea unui recurs în interesul legii faptul că suspendarea Contractului Individual de Muncă se suspendă în mod automat, dacă angajatul participă la grevă. Angajatului i se suspendă […]

Citește mai mult

Actualitate

Toamna vine cu pauză de la culturalizare. Teatre, muzee, biblioteci închise în weekenduri

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Toamna vine cu pauză de la culturalizare. Teatre, muzee, biblioteci închise în weekenduri Miercuri, 23 iulie 2025, Ministrul Culturii, András Demeter, a anunțat că la Digi24, că în contextul reglementărilor privind acordarea zilelor libere și plata sporurilor pentru munca în zilele de repaus săptămânal,teatrele, muzeele și bibliotecile din țară urmează să fie închise în weekenduri, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea